Naplaćivaće ulaz u kanjon Mrtvice?

“Mislim da naplata ulaska nije rješenje i da će više otjerati nego privući turiste. Ima više načina da mještani imaju koisti od turista, a prvo što mi pada je na pamet da svoje proizvode ponude gostima
448 pregleda 3 komentar(a)
kanjon mrtvice, Foto: PK Komovi
kanjon mrtvice, Foto: PK Komovi
Ažurirano: 17.06.2017. 14:27h

U kolašinskoj Turističkoj organizaciji (TO) namjeravaju da regulišu način ulaska u kanjon Mrtvice, a ne isključuju mogućnost ni naplate turističkim grupama.

Direktorica TO Marija Brajović kaže da treba uvesti red u način posjete dragulju prirode, da se još razmišlja kako.

“Ne znam kada će to doći na red, ali svakako trebalo bi regulisati način, možda i naplatom ulazaka turista. Trebalo bi osmisliti način da imamo neke korosti od toga. Prije svega da imaju koristi tamošnji mještani, koji žive pored jednog od najlepših kanjona bivše Jugoslavije“.

Brajovićeva podsjeća da se Mrtvica nalazi podno planine Maganik i predstavlja blago netaknute prirode. Kanjon je udaljen 30 kilometara od Kolašina, u pravcu Podgorice, u selu Međuriječje.

Sa njenim stavom saglasni su i mještani, ali vodič za kanjonig Željko Pejović predlaže druge načine valorizacije.

On kaže da “rampa” nije rješenje, već da se mora osmisliti kreativniji i isplativiji način.

“Mislim da naplata ulaska nije rješenje i da će više otjerati nego privući turiste. Ima više načina da mještani imaju koisti od turista, a prvo što mi pada je na pamet da svoje proizvode ponude gostima.

Recimo, neko etno selo ili etno restoran u blizini te lokacije omogućio bi prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda i mnogo više koristi za poljoprivrednike, no što bi se postiglo prodajom ulaznica i rampom na ulazu u kanjon”.

Pejović tvrdi da je samoincijativno tokom predhodnih godina turiste vodio kod domaćina ispod Maganika.

Ističe da su neke porodice, nudeći turistima hranu i okrepljenje, mjesečno zarađivale i po više stotina eura.

Sve to treba da bude masovnije i organizovanije, ali je način da se od prirodne ljepote okoriste i oni koji žive pored nje, naglašava on.

Bonus video: