Izvještaji o nasilju nad djecom: Srž problema nije istražena

Pristup medija temi je u analizi ocijenjen kao senzacionalistički
54 pregleda 0 komentar(a)
UNICEF, Nasilje nad djecom
UNICEF, Nasilje nad djecom
Ažurirano: 17.06.2017. 12:04h

Seksualno zlostavljanje djece je još tabu tema u crnogorskoj javnosti, kazala je Lidija Vujačić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predstavljajući analizu izvještavanja crnogorskih medija o nasilju nad djecom.

Analiza je obuhvatila 1.063 medijske objave koje se tiču djece, iz aprila i maja prošle godine.

Rezultati pokazuju da bi mediji trebalo da dublje analiziraju probleme nasilja nad djecom, nalaze adekvatne sagovornike koji nude tehnička, a ne samo deklarativna rješenja.

Mediji, kako je saopšteno, najviše objavljuju sadržaje koji se odnose na vršnjačko nasilje.

To što u objavama ima najmanje priča o seksualnom zlostavljanju djece, prema riječima Vujačić, ukazuje na to da novinari još nemaju dovoljno hrabrosti ili, pak, senzibilnosti da kompleksnije obrade ove najdelikatnije i najtraumatičnije teme.

Pristup temi je ocijenjen kao senzacionalistički.

Mediji bi, kako je preporučeno, trebalo da javnost upoznaju sa uzrokom problema, predlogom institucionalnog rješenja, da prate mjerljive pokazatelje uspjeha...

Ministar kulture Janko Ljumović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks su, u okviru kampanje Vlade Crne Gore i UNICEF-a Zaustavimo nasilje, govorili o etičkom izvještavanju o pravima djeteta i preporukama za crnogorske medije.

Bonus video: