Hercegnovsko zaleđe veliki poljoprivredni potencijal

U ponudi su bili kravlji i kozji svježi i sušeni sir, sa raznim dodacima, pršut, kobasice, med, priganice, roštule, vino, sokovi, likeri, slatko i džemovi...
61 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2017. 08:14h

Deset vrijednih domaćina i domaćica Kamenog, Mokrina, Vrbanja, Ratiševine, Mojdeža, kao i NVO Ruke i NVO Bonaca i Maslinarsko društvo Boke Kotorske pokazali su ekološko voće i povrće koje uzgajaju, ali i šta se sve može ukusno može prirediti od samoniklog i ljekovitog bilja.

U ponudi su bili kravlji i kozji svježi i sušeni sir, sa raznim dodacima, pršut, kobasice, med, priganice, roštule, vino, sokovi, likeri, slatko i džemovi i druge delicije.

V.d direktorka TO Herceg Novi, Ana Stanišić kazala je da će sajmove organizovati tokom ljeta i proljeća, vjerujući da Herceg Novi može biti i konkurentan sa svojim proizvodima, ukoliko se prilagodi standardima EU.

Dragica Nedović, iz opštinskog resora poljoprivrede je poručila da ovakve manifestacije omugaćavaju neposredan uvid u proizvode i mogućnosti za razvoj poljoprivrede i njeno povezivanje sa turizmom.

Porodica Stjepčić sa Kamenog izložili su kozji i kravlji sir koji sami spremaju, ali i sir sa dodatkom ljute paprike. Marija Radovčić nam je otkrila recept za pripremu ljekovitog soka i likera od pelina, a Vojislava Kosić iz Mokrina na trpezu je iznijela trešnje, blitvu, spanać i drugo povrće koje ekološki uzgajaju na imanju.

NVO Ruke su ponudile njihov brendirani džem od narandže.

Vitalij i Anđelika Hegaj koji su prije godinu ipo došli iz Rusije već godinu i po sa dvoje djece žive u Herceg Novom, oduševljeni su hranom koju su probali na sajmu.

Cilj manifestacije je podsticanje proizvodnje i plasmana domaće hrane kroz turizam i ugostiteljstvo, kao i promocija tradicionalnih, a nedovoljno poznatih jela zaleđa.

Organizatori su se nadali da će na Sajmu biti više turista koji odmaraju u Herceg Novom, jer su obišli sve hotele, razgovarali sa sa rukovodiocima i podijelili preko 1.300 flajera.

"Imali smo obećanja hotelijera i ugostitelja da će animirati goste za ovaj gastro izlet i time proširiti svoju ponudu, jer ovo i radimo zbog turizma", kaže direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević. Hotelijeri, izgleda, gostima još uvijek nude samo smještaj. Ovakav izlet je za njih bio besplatan, a mogli su i da zarade, samo uz mali napor.

Sajmu će prethoditi Okrugli sto "Domaća trpeza u turizmu i ugostiteljstvu, mogućnosti i izazovi".

Organizatori su, kao i prethodne godine, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Turistička organizacija Herceg Novog i MZ Kameno-Žlijebi, a uz aktivnu podršku Opštine Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: