Sa 80 godina jači od snijega i magle

Aktivni član Kluba ekstremnih sportova Adrenalin i Planinarskog društva Železničar najstariji je planinar koji je osvojio taj vrh u uslovima kakvi vladaju i zimi
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2017. 19:45h

Gazeći snijeg i hodajući preko sipara kroz maglu, osamdesetjednogodišnji Jan Častven iz Vršca popeo se nedavno na Vasojevićki kom.

Aktivni član Kluba ekstremnih sportova Adrenalin i Planinarskog društva Železničar najstariji je planinar koji je osvojio taj vrh u uslovima kakvi vladaju i zimi.

Katun iz kog se kreće ka vrhu smješten je na 1.787 metara nadmorske visine, a visinska razlika koja se prelazi do vrha je nešto manja od 700 metara.

U ekipi sa Častvenom, ljekarom infektologom, bilo je desetak planinara iz Srbije i jedan Andrijevčanin - Vladeta Ćulafić.

Posljednjeg vikenda u maju njihov domaćin na visoravni Štavna bio je Mikša Ćulafić. On je rekao da ne pamti da se iko stariji od Častvena popeo na Vasojevićki kom dok je taj vrh pod snijegom.

“Ovdje je mahom mlađa populacija, naročito dok je planina pod snijegom. Od kad pamtim, Jan je najstariji planinar koji je osvojio Vasojevićki kom u ovakvim uslovima. Tog dana bilo je dosta snijega, ali je uspio da izađe na vrh visok 2.461 metar”, priča Ćulafić.

Alpinista iz Vršca Aleksandar Patrić rekao je “Vijestima” da su uslovi za uspon na Vasojevićki kom tog dana bili teški.

“Bila je magla, dosta snijega, teški uslovi, ali je uspio da se popne. Uspon je podnio izuzetno dobro. Malo teže se spustio, tačnije pri silasku sa vrha pomogli smo mu Vladeta Ćulafić i ja”, kazao je Patrić.

Pričajući o klupskom drugu Častvenu, rekao je da je osamdesetjednogodišnjak svaki vikend i svaki slobodan trenutak u planini.

“Redovno ide na planinarenje, skijanje... Dugo je bio sportski ljekar, a inače je i dugogodišnji doktor našeg kluba”, objašnjava Patrić. Ćulafić koji se sa alpinistom iz Vršca potrudio da se doktoru bezbjedno spusti sa Vasojevićkog koma, kazao je “Vijestima” da su Patrić i on Častvena osiguravali užadima od vrha do prevoja Vera Vincek.

“Uprkos godinama, Jan je pri usponu bio odličan. Ipak, spuštanje je krenulo malo teže. To je razumljivo, jer ga je poslije dva i po sata hoda po klizavom terenu, snijegu, siparu, kroz maglu...morao stići umor. Nismo htjeli da rizikujemo, jer zimska staza ide preko grebena, a snijeg je na nekim mjestima bio mekan i propadalo se, pa smo ga osigurali užadima da se lakše i bezbjednije spusti”, rekao je Andrijevčanin.

Objasnio je da je tog dana ekipa u kojoj je bio doktor krenula na uspon oko devet ujutro, a da su već oko 14 časova bili u katunu na Štavni.

Ekipa planinara iz Srbije, od kojih su neki prvi put bili na Komovima, iz Crne Gore otišla je oduševljena i puna utisaka, kazao je Mikša Ćulafić.

“Očarani su ljepotom Štavne i Komova. Penjali su Vasojevićki i Ljevorečki kom i najavili da će se veoma rado uskoro vratiti da uživaju ovdje”, kazao je on.

Priprema za osvajanje Elbrusa

Trojica alpinista iz Srbije, među kojima je i Patrić, na Komovima su se pripremali za osvajanje Elbrusa (5.642 mnv), najvišeg vrha Evropskog kontinenta.

“Komovi su naša baza za pripreme. Isto je bili i sada dok se spremamo za odlazak na Elbrus. Tog vikenda u ekipi nas je bilo trojica profesionalnih alpinista koji će 21. juna krenuti u osvajanje Elbrusa. Ostali su nam se pridružili, tako da smo Janu i ostalima na Komovima bili vodiči i u neku ruku i domaćini”, rekao je on.

Patrić je dodao da je apsolutno spreman da odgovori izazovima Elbrusa.

Galerija

Bonus video: