Kovačević: Očekivala sam da nakon presa Demosa hitno budem uhapšena

"Čudim se da nisu došli za mene nakon onih dramatičnih izvještaja, jer bih da je ono što su pričali istina, morala provesti noć u tužilaštvu. Ipak su pričali o nekoj 'kriminalnoj grupi' koja je navodno oštetila budžet za pola miliona eura, zbog toga tužilaštvo mora odmah reagovati", rekla je Kovačevićeva
53 pregleda 23 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Arhiva Vijesti
Zorica Kovačević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2017. 13:53h

Direktorica KC-a Zorica Kovačević poručila je da jedva čeka da u tužilaštvu objasni svoju i ulogu Ministarstva rada i socijalnog staranja na čijem čelu je bila, u finansiranju i izgradnji zgrade i podjele stanova za penzionere.

"Ministarsvo nije plaćalo ništa, nego Fond PIO, ali sve to, sa dokazima koje imam, predaću tužiocu od kog sam već tražila da hitno ispita navode Demosa. Oni već drugi put neutemeljenim optužbama napadaju moj profesionalni i ljudski integritet”, kazala je Kovačevićeva "Vijestima".

Ona je dodala da je začuđena što nije provela noć u Specijalnom tužilaštvu, na saslušanju.

"Očekivala sam da nakon onakve konferencije Demosa hitno budem uhapšena. Čudim se da nisu došli za mene nakon onih dramatičnih izvještaja, jer bih da je ono što su pričali istina, morala provesti noć u tužilaštvu. Ipak su pričali o nekoj 'kriminalnoj grupi' koja je navodno oštetila budžet za pola miliona eura, zbog toga tužilaštvo mora odmah reagovati", rekla je Kovačevićeva.

Kovačević je pozvala Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) da preduzme sve neophodne mjere kako bi utvrdili činjenično stanje povodom krivične prijave koju je podnio Odbor Demosa.

"Obraćam vam se molbom da preduzmete sve neophodne mjere u cilju utvrđivanja potpunog relevantnog činjeničnog stanja u ovoj pravnoj stvari i o svemu u što skorije vrijeme obavijestite crnogorsku javnost", navodi se u dopisu koji je Kovačevićeva uputila vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Odbor Glavnog grada Demosa podnio je prije dva dana Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, bivše ministarke Zorice Kovačević, kao i protiv vršioca družnosti predsjednika Udruženja penzionera Ilije Stanišića i sekretara Udruženja Puniše Stanišića. Prijavu su podnijeli zbog sumnje u više krivičnih djela u poslu finansiranja i izgradnje zgrade, kao i podjele stanova za penzionere.

Kovačević je u dopisu VDT-u izrazila spremnost da se “u svako doba” odazove na njihov poziv i dostavi dokaze koje posjeduje u cilju utvrđivanja istinitih činjenica.

Predsjednik Odbora Glavnog grada i poslanik Demosa Goran Radonjić saopštio je da u toj partiji sumnjaju u ostvarivanje protivpravne imovinske koristi, od "minimum 500 000 eura" i utaju poreza, dok im je problematičan i način raspodjele stanova.

Stijepovića optužuju za to što je lokalnom parlamentu predložio da se Udruženju penzionera dodijeli 139.000 eura zbog duga, i to, prema njihovim tvrdnjama, “bez ikakve dokumentacije”, te da je isto uradila i bivša ministarka koja je Udruženju uplatila 620.000 eura.

"Dužnost je bila i gradonačelnika i tadašnje ministarke da traže i provjere dokumentaciju, a i da izvrše kontrolu načina na koji su sredstva utrošena”, izjavio je ranije Radonjić.

Stijepović je podnošenje krivične prijave nazvao politikantskim potezom, te izjavio da je Udruženje penzionera u više navrata demantovalo tvrdnje koje je iznio Demos.

Ilija Stanišić je kazao da su spremni da sarađuju sa SDT-om ukoliko bude potrebno.

Puniša Stanišić je istakao da je sve rađeno u skladu sa zakonom, te da su na ranije održanoj sjednici Skupštine Glavnog grada odgovorili na sva pitanja Demosa, koja su se odnosila na ono za šta ih sada sumnjiče.

"Što se podjele 100 stanova tiče, nismo imali nijednu primjedbu ni sudu ni Upravnom odboru. Da je bilo nekih nepravilnosti, sigurno bi se neko od njih sto žalio”, rekao je Stanišić dodajući da ovlašćenima mogu u svakom trenutku da obezbijede uvid u dokumentaciju.

Bonus video: