Sea dance promijenio mapu da ne obuhvata spornu zemlju, mještani prijete blokadom puta

"Ubuduće, na sve izrečene ili prikrivene prijetnje nasiljem, najoštrije ćemo odgovoriti koristeći se svim dozvoljenim pravnim sredstvima, u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, o čemu ćemo obavijestiti i kompletnu svjetsku javnost i naše medijske partnere širom planete", kazali su iz Organizacionog odbora
53 pregleda 0 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 07.06.2017. 12:26h

Ukoliko do 5. jula ministarstva finanijsa i turizma ne nađu modalitet knjiženja mještana Grblja na zemljišni kompleks od 180 hiljada kvadrata uz plažu Jaz, na kome se nalazi koncertni plato i sportski tereni, NVO „Jaz – Mrčevo polje“, neće produžiti ugovor o zakupu sa Opštinom Budva.

Oni tvrde da time neće dozvoliti održavanje bilo kakvih estradno- sportskih manifestacija na toj lokaciji, ali iz Sea Dance festivala kažu da mapa festivala ne obuhvata zemlju koja je predmet spora.

Predsjednik NVO „Jaz – Mrčevo polje“ Ilija Bućin naveo je da je sada sve na Vladi, koja ukoliko ima volje za nepuna tri dana može da ispuni zahtjev i započne knjiženje mještana.

On je kazao da nemaju ništa protiv ljetnjeg fetsuivala „ Sea dance“ niti ih to zanima, i on će moći biti održan na bilo kojoj lokaciji na teritoriji opštine Budva.

"Ako se naši zahtjevi ne budu ispoštivali, mi nećemo dozvoliti da se održi gdje se do sada održavao. Mi smo jasni i decidni. Vlada mora da se uozbilji da pod hitno organizuju sastnak , ako to ne učine do 5. jula mi ćemo radikalizovati protest, i blokiraćemo puteve u sred ljetnje sezone, jer našim ljudima je svega preko glave. Zato se obraćamo javnosti, jer žele našu NVO predstaviti kao krivca i da mi branimo održavanje festivala. Isključivi krivac je Vlada“, poručio je Bućin.

Ugovor o zakupu dva miliona kvadrata zemlje, vrijedan 80 hiljada eura, koji svake godine nanovu zaključuju Opština Budva i NVO, ističe 5. jula, dok organizatori najavaljuju održavanje ljetnjeg muzičkog festivala „ Sea dance“ za 13. jul.

Na današnjem sastanku Upravnog odbora „Jaz Mrčevo polje“ ,nevladine organizacije koja okuplja više od 600 mještana grbaljskih sela, saopšteno je da Opština duguje na ime zakupa osam mjesečenih rata, nešto više od 50 hiljada eura, te da su dobili uvjeravanja od novog opštinskog rukovodstva da će dug do 5. jula biti izmiren.

"Problem sa kojim se naši članovi, mještani Grblja suočavaju oko nemogućnosti uknjiženja na zemlju neporesdno uz plažu Jaz, inicirali smo još u martu kada smo 10. marta, kada smo održali zvanični sastanak sa sa predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem. Obavijestili smo ga o jednoglasnom stavu Upravnog odbora NVO i zamolili da prenese ministarstvima turizma i finansija, da ako do 5. jula , barem dva mještana ne budu uknjižena i time pokazana dobra volja, nećemo produžavati ugovor o zakupu, a time nećemo dozvoliti održavanje manifestacija na toj lokaciji. Poslije tog sastanka predsjednik opštine je dopisom od 31. marta zvanično kontaktirao resorna ministarstva, takođe smo i mi u ime NVO 28. aprila poslali zvanične dopise resornim ministarstvima. Do danas nismo dobili nikakav zvaničan odgovor da se sastanemo i dogovorimo modalitet knjiženja naših vlasnika placeva na pomenutoj lokaciji u neposrednoj zaleđini plaže Jaz“, kazao je Bućin.

Prema njegovim riječima namjera postoji veliko nezadovoljstvo mještana, članova Nvo, odnosom države, te zato apeluju da se do 5. jula hitno održi sastanak.

„Mi smo jednoglasni i jedinstveni i želimo da poručimo svim našim članovima da od ovih zahtjeva nećemo odustati , jer smo primarno osnovani kao NVO da štitimo interese naših članova koji su vlasnici zemlje u Mrčevom polju i u tome ćemo ostati dosljedni i beskompromisni. Apelujemo na ministarstvo finansija, a onda na ministarstvo turizma da ako misle da se ovaj problem riješi da nas pozovu na sastanak kako bi napravili dogovor o nalaženju modaliteta knjiženja. Zahtijevamo da se minimum jedan ili dva vlasnika uknjiže , poslije toga možemo pričati i o produženju Ugovora sa Opštinom Budva i o eventualnom održavanju bilo kakvih manifestacija sportskih, estradnih na pomenutoj lokaciji“, kazao je Bućin navodeći da se država ponaša maćehinski.

"Non stop se pred Grbljane stavlja „uzmi ili ostavi“. Nama se traži da bezusloovno damo saglasnost za bilo kakvu manifestaciju, a da se nama ne ispune ono što nas zakonom sljeduje. Od danas to neće biti slučaj. Zato apelujemo na državu da se pokrene, da se kao ljudi dogovorimo", kazao je Bućin.

Uz podsjećanje da je država vratili zemljišni kompleks još prije 25 godina, član UO NVO „Jaz Mrčevo polje“ Dragan Buzdovan kazao je da su „nažalost svi upisani na tu zemlju naopako“.

"Upisani smo kao grupa građana. Tražimo samo da krene ispravka i da se samo dva člana uknjiže, da vidimo dobru volju i nema nikakvih problema da sarađujemo sa Opštinom i Državom i da budemo partneri. Žalosno je da država ne želi da bude partner svome narodu. Traže se „rupe“ kako da se ovaj narod proglasi neprijateljem, da zaustavljamo Sea dance... Mi ne zaustavljamo ništa, ako iko zaustavlja manifestacije u ovoj državi, to je Vlada Crne Gore nečćinjenjem svojih obaveza koje ima prema svojem narodu . Mi imamo obaveze prema ljudima koje zastupamo“, kazao je Buzdovan.

Sea Dance: Mapa festivala ne obuhvata sporni dio

Mapa Festivala Sea Dance ove godine ne obuhvata zemlju koja je predmet spora, saopštili su iz organizacionog odbora i podsjetili da će biti održan od 13. do 15. jula, sa najjačim programom do sada i gostima iz svih krajeva planete.

"Nakon prošlogodišnjih ucjena, prijetnji i blokade festivala od predstavnika nevladine organizacije Mrčevo polje, pa čak i fizičkog nasilja prema organizacionom timu festivala, ovogodišnja mapa Sea Dance festivala napravljena je tako da ne obuhvata zemlju koja je predmet spora", kaže se u saopštenju Organizacionog odbora.

Oni su kazali da su iako Sea Dance nema nikakve veze sa sporom između nevladine organizacije Mrčevo polje i Vlade Crne Gore, u više puta apelovali i pokušali da pomognu i dijalog dvije strane u sporu.

Iz Organizacionog odbora su naveli da su, iako su više puta uspjeli u tome, u znak zahvalnosti dobili ucjene i prijetnje.

"Ubuduće, na sve izrečene ili prikrivene prijetnje nasiljem, najoštrije ćemo odgovoriti koristeći se svim dozvoljenim pravnim sredstvima, u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, o čemu ćemo obavijestiti i kompletnu svjetsku javnost i naše medijske partnere širom planete", kazali su iz Organizacionog odbora,

Oni smatraju da je neophodno da se široj javnosti rasvijetle osobe i interesi koji stoje iza negativne kampanje protiv Festivala i nesvakidašnjih pritisaka i ucjena na duže vrijeme, a sa čime se tim koji organizuje Exit i Sea Dance proteklih 20 godina još nikad i nigdje nije susreo.

"Uslijed ovakvog neodgovornog postupanja i negativne kampanje, festival je već pretrpio ogromnu materijalnu štetu u domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj javnosti, zbog čega će međunarodni pravni tim festivala na svaku buduću spekulaciju o mogućnosti neodržavanja festivala, biti primoran da snažno reaguje", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je veliku reputacionu, ali i direktnu ekonomsku štetu pretrpjela i turistička privreda Budve i Crne Gore.

"Ovakve spekulacije i dovođenje u pitanje održavanja festivala kreiraju stanje neizvjesnosti, što negativno utiče na raspoloženost turista čiji je dolazak uvijek bio značajno uvećan u vrijeme održavanja festivala. Jedina istina je da će Sea Dance festival ove godine biti održan od 13. do 15. jula, sa najjačim programom do sada i gostima iz svih krajeva planete", poručili su iz Organizacionog odbora.

"Blokiraćemo put"

Iz Upravnog odbora saopšteno je da ukoliko ne bude ispunjen njihovo zahtjev ni jedna manifestacija neće moći biti održana u zaleđu Jaza, te da nijesu istiniti navodi da ne postoji sporna zemlja.

Upitani da odgovore da li će festivala biti održan za zemlji porodice Marović, koja nije član NVO, a koja na sebe ima uknjižen komad od nekih 3000 kvadrata, Bućin je odgovorio da je spornih 180 hiljada kvadrata kompletno uknjiženo na grupu građana.

"Niko ne može u ovom momentu, nažalost, pokazati posjedovni list, jer država ne radi svoj posao. U ovom slučaju gdje se svi zajedno vodimo kao vlasnici, greškom ili namjerom države, mi nećemo dozvoliti da se bilo koja manifestacija održi na cijelom kompleksu“, kazao je Bućin.

Mještani su kazali da ako je neko obećao da će dozvoliti održavanje festivala, oni neće dati put, jer put prelazi preko njihove imovine.

Bonus video: