Bezbjednost vazdušne plovidbe osnov za razvoj avio-saobraćaja

„U vrijeme kad je napredak tehnike doveo do upotrebe dronova i postavljanje tornja bez kontrolora, ATSEP osoblje se mora podržati i posmatrati kao važna karika u lancu bezbjednosti“, rekao je pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva Zoran Kostić
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2017. 13:30h

Bezbjednost vazdušne plovidbe mora biti osnova za razvoj avio-saobraćaja i snažna garancija razvoju turizma koji je važan ekonomski pokretač Crne Gore, kazao je na nedavno održanoj konferenciji IFATSEA ERM 2017 pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva Zoran Kostić.

IFATSEA ERM 2017 okuplja vazduhoplovno-tehničko osoblje zaduženo za bezbjednost vazdušne plovidbe (ATSEP) na nivou Evrope. Organizator događaja je ATSEP Crna Gora.

Ekspert za ljudske resurse u vazduhoplovstvu Thomas Fakoussa, kazao je kako vazduhoplovne vlasti nekih zemalja Evrope još ne shvataju da se u eri napretka nauke i tehnike, gdje vazduhoplovi zavise od signala koji dobijaju, te da se neposredan uticaj ATSEP osoblja na bezbjednost vazdušne plovidbe ne može i ne smije dovesti u pitanje.

„U vrijeme kad je napredak tehnike doveo do upotrebe dronova i postavljanje tornja bez kontrolora, ATSEP osoblje se mora podržati i posmatrati kao važna karika u lancu bezbjednosti“, rekao je on.

Zanimanje ATSEP osoblja je stresno i zahtijeva povećan fizički napor, stres i sposobnost rada pod pritiskom, objašnjavaju iz crnogorske organizacije.

Među ekspertima iz te oblasti su stručnjaci za planiranje, implementaciju, održavanje i intervenciju na sredstvima navigacije, telekomunikacionim sistemima u vazduhoplovstvu, radarskoj tehnici, sistemima vazduhoplovne meteorologije...

Posao svakog člana osoblja je da budu na visini zadatka 24h dnevno, 7 dana u nedjelji.

„Moraju biti spremni čak i onda kad svi mi putujemo na godišnji odmor, odmaramo za praznike ili noću gledamo u zvjezdano nebo ne razmišljajući da i tada avioni prelijeću naše nebo, iako nema planiranih slijetanja i polijetanja sa naših aerodrome“, rekao je „Vijestima“ Alen Pelinković, potpredsjednik udruženja.

Gosti na konferenciji su bili delegati zemalja evropskog kontinenta, te Kostas Kristiforou, direktor IFATSEA za Evropu, koji je domaćinu dodijelio nagradu za aktivan rad u IFATSEA.

Galerija

Bonus video: