"Kamen koji spaja": Volonturističke ideje predstavljene u Dubrovniku

Program Kamen koji spaja predviđa da volonturisti na Orjenu prođu teoretski i praktični dio rada u kamenu u tehnici „na suvo“
0 komentar(a)
Kamen koji spaja, volonturizam, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Kamen koji spaja, volonturizam, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 05.06.2017. 09:18h

„Kamen koji spaja“ naziv je volonturističkog programa koji su predstavnici Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, opštine i Turističke organizacije Herceg Novi predstavili na prvoj hrvatskoj konferenciji o volonturizmu, održanoj u sklopu projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ organizovanoj proteklog vikenda u Dubrovniku.

Projekat se sprovodi s u sklopu EU prekograničnog IPA komponenta II, programa za Hrvatsku i Crnu Goru 2012–2013, s ciljem jačanja saradnje između javnog, profitnog i neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko–crnogorskog prekograničnog područja.

Organizatori su Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s Asocijacijom za demokratski prosperitet ZID iz Podgorice, Opštinom Herceg Novi, udrženjima Hrvatskih putničkih agencija i Bonsai.

Program Kamen koji spaja predviđa da volonturisti na Orjenu prođu teoretski i praktični dio rada u kamenu u tehnici „na suvo“, graditeljskoj tradiciji koja se vezuje prvenstveno za Mediteran, pa tako i za naše istočnojadransko priobalje, kao njegov neraskidivi dio.

“Praktični rad bi bio usmjeren na obnovu suhozidne baštine kamenih puteva (najvećim dijelom zaostavština austrougarskog razdoblja), ali i izradu suvomeđa za kompleks terasastih njiva u kojima će se na organski način uzgajati autohtone jestive i začinske biljke za edukaciju i degustaciju u planinarskom domu „Za Vratlom“, u kojem ćevolonturisti biti smješteni. Naravno, osim rada, volonturistima će biti ponuđenii izleti s upoznavanjem one druge, prirodne strane kamena, uz obilazak atrakcija orjenskog krša kakvi su Subrini platoi, Vilino gumno, Vodena, Ledena i Žlijebska jama, te ostaci austrougarske fortifikacije na vrhu Grab”, saopštavaju iz Agencije.

PK „Subra“ još od 2015. uspješno održava volonterske radionice gradnje na suvo, a prošle godine je u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena organizovano na Orjenskom sedlu i Prvo prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Program je nastao u saradnji sa TA Trend Travel i PK „Subra“, kao rezultat prethodno održanih zajedničkih radionica u Dubrovniku i Bečićima.

Bonus video: