ZAŠTO AZK TEK POČINJE KONTROLU JEDNODNEVNIH OGLASA ZA POSAO

Radonjić "pumpa statistiku" zbog EK?

Prošle godine pokrenuli 15 postupaka oko zapošljavanja i oglašavanja radnih mjesta
2 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2017. 05:37h

Agencija za sprečavanje korupcije (AZK) nije do sada provjeravala raspisivanje jednodnevnih oglasa i oglašavanje radnih mjesta u državnoj upravi u vrijeme praznika, ali se ovim pitanjem pozabavila neposredno prije posjete eksperata Evropske komisije (EK).

AZK, na čijem je čelu Sreten Radonjić, nedavno je saopštila da pokreće postupke protiv više državnih ustanova i preduzeća zbog raspisivanja oglasa za posao sa kratkim rokom prijavljivanja i to u vrijeme praznovanja Dana nezavisnosti, i sumnje u korupciju. 

Ovo je prvi put da je AZK obavijestila javnost da je iskoristila ovu zakonsku mogućnost, iako je za to imala više prilika do sada, pogotovo uoči pralamentarnih izbora održanih u oktobru 2016, zbog čega se može posumnjati u iskrenost poteza sa početka sedmice, jer prema informacijama “Vijesti” eksperti EK  će ove sedmice posjetiti Agenciju.

Eksperti će procijeniti rad Agencije, a to će se naći u godišnjem Izvještaju o napretku Crne Gore. 

Iz AZK poručuju da nema mjesta za sumnju u iskrenost njihovih namjera da odgovorno i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima postupaju kad primijete bilo kakvu naznaku ugrožavanja javnog interesa.

“Navedeni nedavni postupci su proaktivno pokrenuti u cilju otkrivanja slučajeva eventualnog ugrožavanja javnog interesa i jačanja transparentnosti i principa integriteta u oblasti radnih odnosa, a po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja. Agencija je prethodno donijela mišljenje u vezi sa propisima iz oblasti rada, a koje se odnosi na to da procedura zasnivanja radnog odnosa u javnom sektoru otvara mogućnost ugrožavanja javnog interesa. Ovo se prije svega odnosi na zakonsko  nedefinisanje vremenskog trajanja oglasa, koji može prouzrokovati narušavanje integriteta i aktivirati rizike korupcije”, odgovoreno je “Vijestima” iz AZK.

Tvrde da su 2016. pokrenuli 15 postupaka u vezi sa zapošljavanjem i oglašavanjem radnih mjesta. 

“To, međutim, nisu bili postupci za utvrđivanje postojanja eventualnog ugrožavanja javnog interesa, nego prekršajni postupci koji su u toku izbornih kampanja pokrenuti pred nadležnim sudovima u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a zbog kršenja odredbi tog zakona koje se odnose na zapošljavanje i angažovanje zaposlenih lica u toku izborne kampanje”, odgovorili su oni na pitanja “Vijesti”. 

Tada su prekršajni postupci pokrenuti protiv budvanskog Parking servisa, Vodovoda i Narodne biblioteke, ulcinjskog opštinskog Sekretarijata i Turističke organizacije, tivatskih JPU “Bambi”, OŠ “Drago Milović”, SMŠ “Mladost”,...

Politički direktor URA Rade Milošević, a nekad kontrolor u Zavodu za zapošljavanje u ime opozicije, upozorava da je razloga za preduzimanje zakonskih mjera u izbornoj godini bilo i više nego je Agencija rješavala.  

“Kada je u pitanju oglašavanje u trajanju po jedan dan dominirala je prosvjeta, pa je tako neposredno pred izbore raspisano 78 'jednodnevnih' oglasa za čak 265 izvršilaca. Što se zdravstva tiče, u izbornoj godini, čak 71 oglas za 133 izvršioca, na koji su se kandidati mogli prajaviti samo tokom jednog dana. Aerodromi Crne Gore, neposredno pred raspisivanje izbora, dali su 20 oglasa koji su trajali po dva dana, a tražilo se 219 izvršilaca”, tvrdi Milošević.

Prema njegovim riječima, sve navedeno ukazuje na to da ASK nije radila posao i spriječila zloupotrebu državnih resusrsa. 

“Prema mom mišljenju oni nemajuu kapaciteta da se izbore sa ovim vidom zloupotreba. Postavlja se pitanje šta je ASK radio ako imamo ovoliko oglasa na po jedan dan i to za veliki broj izvršilaca”, pita Milošević. 

Opozicioni ministri nijesu ništa prijavili

Iz AZK podsjećaju da je na njihovoj internet stranici 1.786 odluka o zapošljavanju tokom lanjskog izbornog  procesa i ističu da je najviše zapošljavanja u toku kampanje  bilo u javnim ustanovama (982 školske i predškolske ustanove) zbog činjenice da je školska godina počela u jeku izborne kampanje.

“Tokom kontrole uočene su nepravilnosti u dokumentaciji u 284 slučaja, dok je proaktivnim djelovanjem Agencije, nakon upućenog upozorenja, dokumentacija dopunjena i otklonjene uočene nepravilnosti. Agencija je dala 74 mišljenja gdje su organi vlasti bili u nedoumici da li je moguće sprovesti određeno zapošljavanje, od kojih je u 13 slučaja dato negativno mišljenje. Naglašavamo da ministari iz opozicije, ali ni starješine drugih organa vlasti Agenciji nijesu uputili ni- jednu prijavu za eventualne zloupotrebe državnih resursa u predizborne svrhe, uključujući i zapošljavanje”, dodaju iz AZK.

ZZZ je samo servis poslodavaca u oglašavanju radnih mjesta

Iz Zavoda za zapošljavanje ističu da nije u njihovoj nadležnosti  praćenje postupka zapošljavanja u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba.

“Kako Zavod ne učestvuje u postupku zapošljavanja po raspisanim oglasima, odnosno konkursima ne može imati saznanje o eventualnim zloupotrebama”, zaključuju iz Zavoda. 

Preporučujemo za Vas