Marić i Raspopović duguju 243.000 eura poreza

Hipoteka stavljena na zemljište na Crvenoj glavici, kod Svetog Stefana, koje su menadžeri kupili prije osam godina
445 pregleda 0 komentar(a)
Raka Marić, Vukić Raspopović, Foto: Alo.rs/arhiva "Vijesti"
Raka Marić, Vukić Raspopović, Foto: Alo.rs/arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2017. 13:21h

Opština Budve blokirala je imovinu podgoričke kompanije “Adriatic apartments“ estradnih menadžera Radomira Rake Marića i Vukića Raspopovića, zbog poreskog duga od 243.000 eura.

Hipoteka na zemljišni kompleks na Crvenoj glavici, naspram grad hotela Sveti Stefan, koja je vlasništvo Marića , Raspopovića i njihova dva partnera, upisana je sredinom maja kao garancija da će firma izmiriti poreski dug.

“Hipoteka u iznosu od 243.498,41 euro u korist Opštine Budva traje do izmirinja poreskog potraživanja, na osnovu zaključka o obezbjeđenju poreskog potraživanja”, navodi se kao teret u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine.

Estradni menadžeri su prije više od osam godina trgovali atraktivni zemljišni kompeleks.

Osim Opštine, hipoteku je upisala i kompanija “Heta asset resolution” na ime duga od 7,1 milion eura.

Opština je još sredinom 2014. upisala hipoteku na zemlju, jer je tada poreski dug podgoričke firme bio 50.000 eura.

Mogućnost upisa hipoteke na imovinu do napalte poreza, kako je “Vijestima“ ranije pojašnjeno u lokalnoj upravi, zasniva se na odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

Hipoteka je jedan od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog dugovanja, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu.

Naplata poreza jedan je od prioriteta Opštine, jer je samo tokom prošle godine lokalna uprava uspjela da inkasira 17 miliona eura.

Prema opštinskoj evidnecijina, ukupan duga na ime poreza na nepokretnosti na kraju prošle godine iznosio je 20.247.278 eura.

Građani duguju oko 14,6 miliona, a ostatak pravna lica.

Bonus video: