Brajović: Da se zaštiti šljunak u Mahali

U Mahali se godinama eksploatiše šljunak, a mještani sela su se zbog toga obraćali nadležnima i medijima
97 pregleda 0 komentar(a)
Petar Brajović, Foto: Demos
Petar Brajović, Foto: Demos
Ažurirano: 02.06.2017. 15:07h

Predsjednik Opštinskog odbora Demosa u Zeti Petar Brajović pozvao je nadležne da sprovedu odluku o zabrani eksploatacije šljunka u koritu Morače, zbog čega mještani sela Mahala i okolnih nemaju normalne uslove za život.

Kako je pojasnio Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je sedmog aprila ove godine, donijelo odluku o zabrani dalje eskploatacije šljunka i pijeska iz riječnih korita, jer su svi dosadašnji ugovori istekli lani.

“Ministarstvo je odlukom predvidjelo da neće pokretati procedure za dodjelu koncesija do stvaranja neophodnih pretpostavki za uvođenje reda u ovoj oblasti. Pozivamo Vladu i resornog ministra Milutina Simovića da postupe u skladu sa propisima i sopstvenom odlukom i riješe dugogodišnji problem mještana Mahale i okolnih sela”, kazao je Brajović.

On je naglasio da uprkos odluci, nadležni nijesu ništa konkretno uradili povodom toga, odnosno sve se svodi na bezvrijedno saopštenje.

“U Mahali se godinama eksploatiše šljunak i pijesak, a stanovnici toga sela su se zbog toga obraćali nadležnima i medijima. Mještani Mahale i okolnih sela trpe ogromno zagađenje, zbog rada drobilica šljunka, odnosno stvara se velika prašina i buka, tokom dana i noći”, istakao je Brajović.

On je naveo da je Ekološka inspekcija tim povodom izlazila na teren i konstatovala prekoračenje graničnih vrijednosti štetnih čestica, ali i da pored toga nadležni, nijesu ništa uradili da se stanje popravi.

“Mještani su opet, 31. maja, zvali nadležnu inspekciju, zahtijevajući da se postupi onako kako je po zakonu. Dobili su odgovor, da će inspekcija na teren izaći u zakonskom roku”, kazao je Brajović.

Bonus video: