Novaković: Nedovoljno novca za projekte NVO, štetu će imati i građani Crne Gore

Prema riječima Novaković, predlog Koalicije NVO Saradnjom do cilja bio je da se za projekte NVO izdvaja jedan odsto tekućeg budžeta, i on je odbijen
251 pregleda 1 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2017. 11:13h

Predložene izmjene i dopune Zakona o nevladinim organizacija (NVO) nijesu kvalitetne i održive, saopštila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Ana Novaković, navodeći da je ključni problem što je nedovoljno novca opredijeljeno za projekte NVO.

"Svakako da unutar NVO sektora postoje različiti stavovi u vezi sa tim koje djelove zakona treba mijenjati i na koji način, ali je činjenica da predstavici NVO predloženim rješenjima nisu zadovoljni", rekla je Novaković agenciji MINA.

Ona je podsjetila da je CRNVO članica Koalicije NVO Saradnjom do cilja, u kojoj je još 100 NVO.

Kako je rekla Novaković, Koalicija je saglasna da je ključni problem iznos sredstava koji se planira opredijeliti za projekte NVO, u skladu sa tim Zakonom.

Ona je saopštila da je taj iznos 0,2 odsto tekućeg budžeta i dodatnih 0,1 odsto za kofinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije (EU).

Novaković je precizirala da bi, po tom rješenju, za projekte NVO iz 19 oblasti od javnog interesa bilo izdvojeno oko 1,7 miliona eura.

"Tolikim iznosom gotovo je nemoguće finansirati sve servise, usluge i projekte NVO u Crnoj Gori", smatra Novaković, i dodaje da od toga neće štetu imati NVO sektor, već korisnici servisa, usluga i proizvoda NVO, odnosno građani Crne Gore.

Kako je kazala, predlagači Zakona pokazali su otvorenost za predloge NVO sektora, dok na dnevni red nije došlo pitanje iznosa finansijske podrške.

Prema riječima Novaković, predlog Koalicije NVO Saradnjom do cilja bio je da se za projekte NVO izdvaja jedan odsto tekućeg budžeta, i on je odbijen.

Vlada je, kako je kazala, ponudila alternativu sa velikim umanjenjem – 0,2 odsto, i 0,1 odsto za kofinansiranje EU projekata.

"Sa druge strane, predloženi koncept, procedure i sistem finansiranja u velikom dijelu smatram kvalitetnim, ali se on ne može implementirati bez sredstava", saopštila je Novaković.

Ona je navela da, s obzirom na sastav parlamenta, očekuje da će poslanici usvojiti ono što stigne od Vlade.

Stoga, prema njenim riječima, još uvijek pokušavaju da utiču na Vladu i rješenje koje će poći prema parlamentu.

"Najavu ministra pravde, Zorana Pažina, o spremnosti za preispitivanje zakona doživljavamo odgovornom i ozbiljnom, te očekujemo pisani predlog Vlade o mogućnostima intervencija na zakonsko rješenje", poručila je Novaković.

Kako je kazala, o pitanju izmjena i dopuna Zakona o NVO su već informisali neke važne aktere u međunarodnoj zajednici, što će učiniti i u slučaju negativnog odnosa Vlade prema mogućim intervencijama.

Bonus video: