HTU: Boravišna taksa neće ostati nenaplaćena

Šabanović je istakao da su proteklom periodu pokušali da ostvare komunikaciju i saradnju sa TO i Opštinom, ali da ni na jedan od brojnih dopisa nijesu dobili odgovor
0 komentar(a)
Hercegnovsko turističko udruženje, Foto: Slavica Kosić
Hercegnovsko turističko udruženje, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.05.2017. 19:53h

Predstavnici NVO Hercegnovsko turističko udruženje (HTU) saopštili su juče da turističke agencije mogu da prijavljuju goste i naplaćuju boravišnu taksu.

Oni su na konferenciji za medije demantovali navode direktorice Turističke organizacije (TO) Ane Stanišić da će zbog blokade te organizacije i nemogućnosti otvaranja turističkih informativnih biroa, turisti ovog ljeta imati problema sa prijavom boravka.

“Pokrili smo veći dio opštine, radimo cijele godine, a za ljeto smo spremni da otvorimo još poslovnih jedinica, tamo gdje zaključimo da postoji potreba. Želja nam je da zaustavimo paniku koju su u zadnjih dva mjeseca širili predstavnici TO da se gosti neće imati gdje prijaviti, ako ne otvori svoje punktove. Turističke agencije i turistička društva to rade već pet-šest decenija i radiće to i dalje, a TO treba da radi poslove propisane Zakonom i svojom Odlukom o osnivanju”, kazao je predsjednik Upravnog odbora HTU Ranko Šabanović.

On je podsjetio da će, kao i lani, boravišna taksa iznositi 90 centi za odrasle, za mlade od 12 do 18 godina, 45 centi, a da se za djecu mlađu od 12 godina ne naplaćuje.

Šabanović je istakao da su proteklom periodu pokušali da ostvare komunikaciju i saradnju sa TO i Opštinom, ali da ni na jedan od brojnih dopisa nijesu dobili odgovor.

“Nadamo se da će se to promijeniti i pozivamo subjekte koji će činiti novu vlast da čim prije završe konstituisanje nove Skupštine TO, kako bi se stvorili uslovi za deblokadu rada i računa. Turistička sezona je već počela i samo zajedničkim snagama i uz punu saradnju možemo ispraviti, ili barem umanjiti sve propuste u pripremi sezone”, poručio je Šabanović.

Hercegnovsko turističko udruženje osnovano je prije 15 mjeseci i ima 20 aktivnih članova - turističkih agencija, rentakar agencija, vlasnika autokampova i izdavaoca privatnog smještaja.

Bonus video: