Bar: Ostali bez struje, a ni račune nikad nijesu dobili

Stanari tvrde da se stanovi vode na Ministarstvo prosvjete i da ne mogu da plaćaju struju...
95 pregleda 1 komentar(a)
struja, isključenja struje, Foto: Shutterstock
struja, isključenja struje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2017. 16:04h

Stotinjak porodica barskih prosvjetara i zdravstvenih radnika, stanara zgrade A6 u Makedonskom naselju, ostalo je juče bez struje.

Stanari zgrade koji su useljenje čekali sedam godina tvrde da je struja isključena u 11:45, zbog duga koji nije plaćen jer se stanovi navodno još vode na Ministarstvo prosvjete.

Ističu da su u mraku ostali bez prethodnog upozorenja i da od useljenja nijesu dobili nijedan račun za struju, jer stanove koje su poodavno platili još nijesu preveli.

Na popodnevnom okupljanju dijela stanara, osim ogorčenja, istaknuto je da je neophodno hitno se obratiti državnim institucijama, ali nije precizirano kome.

“Struja je isključena jer nije plaćena otkako smo se uselili 21. maja 2016. Stanari je ne mogu platiti jer stanovi nisu uknjiženi na njihova imena, nego na Ministarstvo prosvjete. Ne bježimo od toga da platimo sve ono što smo potrošili, imamo stanje, ali kako kad ne dobijamo račune”, rekao je “Vijestima” predsjednik Skupštine stanara, nastavnik Mile Roćenović.

On tvrdi da Ministarstvo prosvjete neće da sklopi ugovor sa Elektroprivredom (EPCG) “dok mi ne dobijemo papire uknjiženja”.

Ističe da im se iz prosvjetnog resora juče nijesu javljali.

“Čekamo godinu dana da nam se kaže ko nam brani uknjiženje, poslali smo stotine dopisa Vladi, Ministarstvu, ombudsmanu - uzalud. Čeka se da Vlada ovlasti ministarstva prosvjete i zdravstva i Fond zdravstva da, kao investitori zgrade, ovlaste nekoga da dođe kod notara sa nama, da se izvrši prenos vlasništva. To je samo papirologija, i mi odmah plaćamo struju, ali EPCG neće da čeka”.

Stanari kažu da su ih pravnici savjetovali da idu na sud i da zbog kompletne situacije tuže državu, “jer je na nju uknjižena zgrada”.

Sa druge strane, Opština Bar je odmah posegla za sudom zbog plaćenih penala Prvoj banci, “zahvaljujući” firmi ZIB koja je kao izvođač radova probilo rokove prilikom izgradnje. Utužila je sve stanare i Prvu banku i traži povraćaj sredstava garancije, odnosno penala.

“Ročište je u Privrednom sudu 5. juna protiv svih stanara, kao da smo mi krivi što zgrada nije završena na vrijeme. Mi smo sad ovako između čekića i nakovnja”, poručio je ogorčeni stanar.

Stanari kažu da ih je dodatno razljutilo to što je EPCG navodno dugo vremena imala korespondenciju sa Ministarstvom prosvjete koje je upozoravano na posljedice neplaćanja.

“A nas ništa o tome nisu obavještavali, već smo dovedeni pred svršeni čin”.

Bonus video: