CGO traži od Savjeta: Hitno provjeriti poslovanje UDG-a

Za kvalitetnu nastavu potrebno mnogo više od propisanog minimuma - šest osoba po studijskom programu, kaže Popovićeva
141 pregleda 1 komentar(a)
Univerzitet Donja Gorica, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Donja Gorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2017. 18:46h

Savjet za visoko obrazovanje treba da se pozabavi drastično različitim podacima o broju zaposlenih koje je Univerzitet Donja Gorica (UDG) prijavio Poreskoj upravi (PU) u odnosu na one koje su dostavili “Vijestima”, poručila je saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Mira Popović.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je 12 fakulteta UDG prijavilo 46 zaposlenih za 2016. Poreskoj upravi, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša.

Sa UDG je objašnjeno da o 2.000 studenata brine preko 300 profesora i saradnika, a da ugovor o radu ima njih 130, što znači da je ova ustanova PU prijavila tek trećinu nastavnog osoblja, ne računajući administraciju.

"Činjenica da brojka od 46 lica koja su stalno zapošljena na UDG-u, a koju su objavile 'Vijesti', ne zadovoljava ni uslove početne akreditacije, trebalo bi da zainteresuje i Savjet za visoko obrazovanje. Ovo svakako može biti i motiv da se Savjet pozabavi ne samo ovom visokoškolskom ustanovom, već da izvrši i provjeru svih ostalih licenciranih ustanova visokog obrazovanja u ovom, ali i u drugim segmentima koji se odnose na kriterijume i standarde akreditacije i u kojoj mjeri se isti poštuju odnosno zloupotrebljavaju”, ocijenila je Popovićeva.

Ona ističe da drastično različiti podaci otvaraju niz pitanja.

"Prvo, da li su studenti uskraćeni za kvalitativno ujednačen i po godinama raznovrstan akademski kadar koji im je dostupan u mjeri koja se traži po ovom sistemu obrazovanja, a drugo, da li su sva ta lica uredno prijavljena Poreskoj upravi”, pita ona.

Popović napominje da je za kvalitetnu nastavu potrebno i mnogo više od propisanog minimuma.

Iz Ministarstva prosvjete ranije je saopšteno da nije u njihovoj nadležnosti da provjeravaju da li UDG izmiruje obaveze prema zaposlenima.

"To je u nadležnosti Inspekcije rada i drugih nadležnih organa kontrola u domenu radnih odnosa i ugovora o radu, odnosno realizacija prava i obaveze iz ugovora”, odgovorili su iz prosvjetnog resora.

I na upit CGO-a, odgovorili da imaju čak 168 profesora

Popović je kazala da su podaci PU koje su “Vijesti” prenijele iznenađenje za tu NVO.

"Naime, mi smo tokom prošle godine od UDG-a na pisani upit o zaposlenim licima dobili podatak da se radi o 301 licu, od čega 168 u poziciji akademskog osoblja, a 133 člana stručnog osoblja".

Bonus video: