ALKOHOL PIJEMO ISPOD PROSJEKA, ALI PODACI VARLJIVI

Sa 16 godina piju po pet pića

Hrapović: Oko 40 odsto bolesti i prijevremene smrti uzrokuje pušenje, štetna upotreba alkohola i saobraćajne nesreće
76 pregleda 0 komentar(a)
Mina Brajović, Kenan Hrapović, Foto: Szo.me
Mina Brajović, Kenan Hrapović, Foto: Szo.me
Ažurirano: 18.05.2017. 05:56h

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da je zabrinjavajuće to što adolescenti sve češće posežu za alkoholom.

“Prema Evropskom istraživanju ESPAD, 30 odsto adolescenata uzrasta 16 godina u Crnoj Gori potvrdilo je da su u jednoj prilici ispili pet ili više pića, dakle više od 10ml čistog alkohola”, rekla je Brajovićeva juče, na konsultacijama povodom problema štetne upotrebe alkohola, sa osvrtom na populaciju mladih.

Predstavnici NVO CAZAS predstavili su rezultate ankete - maloljetnici su u svih 20 maloprodajnih objekata u Podgorici i Baru uspjeli da kupe alkohol, uprkos činjenici da je to zabranjeno nacionalnim propisima.

Brajovićeva je kazala da je potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Crnoj Gori smanjena u posljednjih šest godina i iznosi 7,6 litara čistog alkohola, što je ispod evropskog prosjeka.

Međutim, apstinenti čine 35 odsto populacije, pa je prosječna potrošnja alkohola kod osoba koje piju iznad prosjeka 11,7 litara čistog alkohola.

Na sastanku su predstavljeni i rezultati monitoringa sadržaja emitovanih na četiri TV stanice. Zabilježeno je da je samo u jednom danu emitovano čak 109 reklama u kojima se promoviše alkohol.

Brajović je kazala da je to ambijent koji treba mijenjati ako je cilj stvaranje uslova za zdrav izbor.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović podsjetio je da 40 odsto bolesti i prijevremene smrti uzrokuje pušenje, štetna upotreba alkohola i saobraćajne nesreće.

Rekao je da je plan Vlade da za 10 odsto smanji štetnu upotrebu alkohola u Crnoj Gori do 2025. godine. On je izrazio zabrinutost zbog obrasca ponašanja mladih, jer je, prema rezultatima ESPAD, 40 odsto ispitanika od 16 godina izjavilo da je konzumiralo alkohol u mjesecu koji je prethodio istraživanju i da trećina teži tome da se opija.

Preporučujemo za Vas