Damjanović - Brenčić: Inicijativa za poboljšanje životnog standarda

Damjanović je, kako se navodi, prenijela punu podršku Evropske komisije, koja je iskazana na nedavno održanom susretu sa komesarom za nauku i inovacije Karlosom Moedasom u Briselu
52 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Damjanović, Foto: Gov.me
Sanja Damjanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.05.2017. 18:29h

Inicijativa za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi sa misijom “Nauka za mir” značajna je za region, i taj projekat bi uticao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.

To je saopšteno nakon današnjeg sastanka crnogorske ministarke nauke Sanje Damjanović sa ministarkom obrazovanja, nauke i sporta Slovenije Majom Makovec Brenčič u Ljubljani, na kojoj je Damjanović predstavila Inicijativu za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi sa misijom “Nauka za mir”.

"Glavni cilj Instituta je promocija i unapređivanje saradnje između nauke, tehnologije i industrije, obezbjeđivanje platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanja mladih naučnika i inženjera, ali i transfera znanja tehnologija iz evropskih laboratorija, kao što su CERN i drugi centri", kazala je Damjanović, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Ta inicijativa bi, prema njenim riječima, zbog umrežavanja različitih aktivnosti bila jedinstvena u cijelom regionu, i još jedan uspješan primjer CERN-ovog modela.

Damjanović je, kako se navodi, prenijela punu podršku Evropske komisije, koja je iskazana na nedavno održanom susretu sa komesarom za nauku i inovacije Karlosom Moedasom u Briselu.

Tokom sastanka je zajednički ocijenjeno da je Inicijativa od izuzetnog značaja za region, i da bi takav projekat znatno uticao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.

Makovec Brenčič je, kako je saopšteno, kazala da bi Inicijativa bila važan podstrek za razvitak naučne zajednice i naučnih kapaciteta u regionu.

"Ovu šansu treba iskoristiti, jer je jedini način za prosperitet nauke ako susjedi ujedine naučne puteve", ocijenila je ona.

Kako je naglasila Makovec Brenčič, medicinska zajednica Slovenije je jako zainteresovana za Inicijativu, odnosno Hadronsku kancer terapiju, što je jedna od opcija predviđena Inicijativom, i nudi punu podršku za njenu dalju realizaciju.

Sastanku je, kako se navodi u saopštenju, prisustvovao i ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša.

U saopštenju se kaže da su se sagovornici osvrnuli na uspješnu bilateralnu saradnju sa Slovenijom u oblasti naučne i tehnološke saradnje, koja se ostvaruje od 2004. godine.

"Na osnovu Sporazuma između vlada Crne Gore i Slovenije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, realizovana su četiri konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje, na osnovu kojih je finansirano 82 projekta", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: