LGBT Forum Progres: Visoka stopa neprihvatanja homoseksualnosti

Ističe se da su se prošle godine napadnuti Stevan Milivojević (tada) izvršni direktor LGBT Foruma Progres, i maloljetni J.M
88 pregleda 0 komentar(a)
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2017. 14:29h

U Crnoj Gori se stav društva prema LGBTIQ osobama nije značajno promijenio prošle godine, a stopa društvenog ne-prihvatanja homoseksualnosti i dalje je jako visoka i kreće se od 80 do 90 odsto, pokazao je Godišnji izvještaj LGBT Foruma progres za 2016. godinu.

Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, obrabrađuje deset tema koje su prepoznate kao ključne u prethonoj godini.

„Sveukupno posmatrano, stav društva prema LGBTIQ osobama se nije značajno promijenio 2016. godine. Istraživanja rađena tokom godine (neka manje, a neka više kredibilna) pokazala su da je stopa društvenog ne-prihvatanja homoseksualnosti i dalje jako visoka – 80 do 90 odsto“, navodi se u Izvještaju.

Ističe se da su se prošle godine napadnuti Stevan Milivojević (tada) izvršni direktor LGBT Foruma Progres, i maloljetni J.M.

„Dodatno, prijavljeno je preko 50 lica zbog govora mržnje i nasilja na internetu upućenog LGBTIQ osobama. Od tog broja prijava, trenutno se vode samo dva prekršajna postupka“, konstatuje se u Izvještaju.

Dodaje se da je ukupno 14 osoba javilo LGBT Forumu Progres sa prijavama nasilja koje je nad njima počinjeno (psihičko, fizičko, ekonomsko, vršnjačko), ali da nijedna od žrtava nije smjela da prijavi slučaj niti jednom nadležnom organu, iz straha da će biti autovana, da će da doživi dodatno nasilje i diskriminaciju, da će da izgubi krov nad glavom, ili prosto da institucije ne mogu ili ne žele da pomognu.

„Ovo je ukazalo na veliki stepen nepovjerenja koji je i dalje prisutan prema (državnim) institucijama, ali i na opšte stanje u društvu, koje je jako nepovoljno za nekoga ko je LGBTIQ“, ocjenjuje se u izvješatju.

Podsjeća se da je 17. decembra održan IV Montenegro Prajd, kome je prethodila Sedmica Prajda, a pod sloganom „Podrška – Porodična vrijednost“.

Cjelokupni Prajd je protekao bez ijednog incidenta i sa manjim prisustvom policije.

„Ono što mora biti ukazano jesu svi nedostaci Prajda, i definisano zašto je on godinu za godinom potpuni promašaj i događaj koji nije svrsishodan“, piše u Izvještaju.

Ocjenjuje se da je Prajd omanuo u svojoj primarnoj funkciji – da okupi, svojevoljno i bez straha, domaću LGBTIQ zajednicu, njihove porodice i saveznike (ne diplomate i političare), kako bi mogli jasno i glasno da iskažu bunt protiv sistemske opresije, kao i da pokažu da su oni ponosni na to što jesu, da se ne stide sebe, i da žele da ih društvo i sistem prihvate kao ljude.

„Četiri godine za redom, ni jedan Montenegro Prajd to nije postigao“, kaže se u Izvještaju.

Dodaje se da su u slučaju zabrane Akademske šetnje ponosa u Nikšiću – „Nikšić Prajda“ Upravni i Vrhovni sud donijei negativne odluke, čime su, kako se tvrdi, dodatno povrijeđena ljudska prava i jednakost LGBTIQ osoba pred zakonom.

Kako se navodi u Izvještaju, iako se Vlada Strategijom o unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori (2013 – 2018) obavezala, da će sistemski i sistematski raditi na unapređenju kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, prošlu godinu je obilježilo ozbiljno zanemarivanje tih obaveza, kao i sveopšta nezainteresovanost sistema da se dalje bavi sa LGBTIQ osobama.

„LGBT Forum Progres nije zadovoljan dosadašnjom implementacijom Strategije, i urgira da Vlada konačno shvati i prihvati da mora da štiti sve svoje građane i građanke jednako, u koje svakako spadaju i LGBTIQ osobe“, piše u Izvještaju.

Ističe se da je prošle godine zabilježen značajan broj slučajeva kada su državne i druge institucije uskratile saradnju ili podršku LGBT Forumu Progres, zbog nezainteresovanosti, homo/bi/transfobije, ili nekog njima poznatog razloga.

Dodaje se da je u junu prošle godine, nakon gašenja međunarodnih fondova podrške, i nezainteresovanosti institucija sistema da nastave finansiranje servisa SOGI Centar zatvoren.

„To je jako veliki gubitak za crnogorsku LGBTIQ zajednicu, kojoj je ovaj prostor bio jedino utočište ove vrste u zemlji, i gdje su im pružani svi potrebni servisi (psihosocijalni, društveni, obrazovni, kulturni, i sl.)“, ocjenjuje se u Izvještaju.

Ukazuje se da problem polno prenosivih bolesti, u 21. vijeku, može biti još veći, kao i da će seksualni radnici i radnice i dalje biti izuzetno ugroženi i podložni polno prenosivim infekcijama i bolestima.

„Svjesni smo da je ovo „siva zona“, ali je neophodna reakcija države, i eventualna dekriminalizacija prostitucije, kako bi se osobama koje se bave pružanjem seksualnih usluga omogućila adekvatna zaštita, podrška i pomoć“, ocijenjeno je u Izvješatju.

Ukazuje se na visok stepen diskriminacije između pojedinih grupa unutar same LGBTIQ zajednice.

„Dodatno, sveprisutna je netolerancija, kao i nejednako javno zastupanje i predstavljanje. Najveći broj aktivista su gej muškarci, koji primarno zastupaju gej zajednicu. To dovodi do prezira drugih grupa i njihovog otuđenja od ostatka zajednice“, kaže se u Izvješatju.

Navodi se da je u novembru održan sastanak predsjednice Upravnog odbora nevladine organizacije LGBT Forum Progres sa rukovodstvom Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) na čelu sa predsjednicom Sarom Ariannom Serhatlić.

„Ovom sastanku su postavljeni temelji saradnje Progresa i SPUCG za 2017. godinu“, piše u Izvještaju.

Izvještaj je urađen na osnovu interno prikupljenih i obrađenih podataka, koji su upoređeni sa relevantnim nacionalnim i međunarodnim izvorima, kao i na osnovu opsega svakodnevnih aktivnosti LGBT Forum Progresa u prošloj godini.

"Iako su tokom 2016. godine napravljeni objektivni pomaci u poštovanju ljudskih prava LGBTIQ osoba i njihovom društvenom prihvatanju, sveukupno nismo zadovoljni ostvarenim napretkom", navode iz LGBT Foruma Progres.

Bonus video: