Na muslimanskom dijelu groblja u Pljevljima još samo 10 mjesta: I ukop upitan dok Vlada ne da zemlju

Pravoslavno i muslimansko stanovništvo se na pljevaljskom gradskom groblju sahranjuju na različitim stranama, što je rijedak slučaj u Crnoj Gori...
305 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, groblje, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, groblje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.05.2017. 19:48h

Iako je na muslimanskom dijelu groblja Ravni u Pljevljima ostalo svega desetak mjesta za ukop, Vlada još nije donijela odluku da Opštini ustupi prijeko potrebno zemljište.

Ocijenivši da je stanje više nego kritično, direktorica preduzeća Komunalne usluge Nataša Marković pojasnila je da je Opština ranije tražila da joj Vlada ustupi dio zemljišta sa sjeverne strane groblja, gdje se sahranjuju pripadnici islamske vjeroispovijesti.

Tvrdi da ne zna zbog čega to još nije urađeno.

Ona je precizirala da je traženo da se zemljište prenese na Opštinu, kako bi se groblje preoširilo 160 metara u dužinu i 20 u širinu.

Markovićeva je naglasila da bi nakon proširenja bilo dovoljno mjesta za sahranjivanje pripadnika islamske vjeroispovjesti u sljedećih 20 godina.

Pravoslavno i muslimansko stanovništvo se na pljevaljskom gradskom groblju sahranjuju na različitim stranama, što je rijedak slučaj u Crnoj Gori...

“Stanje je kritično i očekujem da se problem što prije riješi. Prema mojim informacijama, pregovori o eksproprijaciji vode se i sa Mileševskom eparhijom, jer je oko 60 metara zmljišta njihovo vlasništvo”, rekla je Markovićeva “Vijestima”.

Groblje se do sada širilo isključivo po dužini, a Markovićeva objašnjava da su ovog puta odlučili da idu u širinu kako “više ne bi uzimali manastirsko zemljište”.

“Zbog toga je odlučeno da se Opština obrati resornom ministarstvu kako bi prenijelo dio vlasništva na zemljištu, čime bi se stekli uslovi da se groblje proširi. Potrebno je potom da nadležni Sekretarijat obilježi staze, saobraćajnice, uradi drenažu i druge infrastrukturne detalje, kako bi se moglo pristupiti izradi grobnica i okvira za grobna mjesta. Ove poslove je potrebno uraditi što hitnije, zbog evidentnog nedostatka uređenog zemljišnog prostora“.

Markovićeva kaže da još ima dovoljno mjesta za sahranjivanje pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti, ali da će u dogledno vrijeme biti potrebno proširiti groblje bočno - sa istočne strane.

Bonus video: