Djecu na vazduh, ne kod kompjutera

Uroš Vujošević tvrdi da je babi pomagao da sadi lozu i to mu je bilo zanimljivo. Djeci treba šetnja, trčanje, vožnja biciklom...
86 pregleda 0 komentar(a)
Djeca, Foto: Luka Zeković
Djeca, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2017. 14:54h

Radionica nevladine organizacije “Pčelica” pod nazivom “Sadimo-gradimo”, održana je juče na platou tržnog centra Mall of Montenegro.

Na događaju su se nalazili štandovi zdrave hrane, sa sirom, medom, suvim voćem, (ne)svakidašnje životinje i mašine koje se koriste u poljoprivredi.

“Najviše mi se svidjelo druženje sa kozom i patkama jer volim životinje”, kaže sedmogodišnja Vasja Radonjić, učenica iz OŠ “Milorad-Musa Burzan”. Njenoj drugarici Kseniji dopala su se predavanja o zdravim proizvodima.

“Cilj i produkt ove akcije su zdrava djeca. Trudimo se da ih animiramo kako bi shvatili ljepotu i ugođaj zdrave sredine. Reprezentativna aktivnost je učenje kako se biljka sadi, od osnovnih aktivnosti pri sađenju, kasnije brige o biljci, i na kraju da pojedu ono što su uzgajali sami, u ovom slučaju paradajz”, rekla je psihološkinja “Pčelice” Đuljdana Bero.

Bero ističe da su djeca oduševljena životinjama i traktorom, jer ih većina prisutnih nikada nije vidjela. Oduševljenje djece bilo je očigledno, a dopalo im se i igranje sa zemljom.

“Greška je opominjati dijete da se ne isprlja jer za to imamo mašine za veš, a djeca nemaju mašinu koja će im omogućiti djetinjstvo. Isto je sa šetnjom, trčanjem, vožnjom bicikla, to se danas iz nekog razloga izbjegava da dijete ne bi bilo umorno ili nemirno pa im se u zamjenu daje ekran, od tableta, televizora, čega god... , naglašava Bero.

Uroš Vujošević je đak trećeg razreda škole “21. maj” i njemu sađenje biljki nije nepoznato kao nekim drugarima.

“Pomagao sam babi da sadi lozu i to mi je zanimljivo”. Matija, njegov drug, kaže da je i on pomagao u sađenju, ali da mu je ovo prvi put da to radi sam.

“Sve mi je zanimljivo, ovo je super”, kaže on.

Bonus video: