Crnogorci najbolji u proizvodnji vina i loze

Na osnovu ocijenjenih 183 uzoraka vina, jakih alkoholnih pića, prirodnih rakija i likera, prijavljenih od ukupno 81 učesnika, komisije su ukupno dodijelile: 10 zvanja Šampiona u grupama proizvoda, 16 velikih zlatnih medalja, 51 zlatnu medalju, 84 srebrne i 17 bronzanih medalja
969 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2017. 10:40h

Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma vina dodijeljen je tehnologu Ivanu Dašiću za visok kvalitet ocijenjenih uzoraka bijelih i crvenih vina, kao i domaćih lozovih rakija. Pehar Novosadskog sajma pošao je vinariji Ceka iz Danilovgrada i vinariji "Lipovac" sa Cetinja, a povelja Novosadskog sajma za kvalitet vinariji “Vukčević” iz Podgorice, vinariji "Mrkan" iz Rvaša i vinariji "Troja".

To je odluka komisije za ocjenu kvaliteta jakih alkoholnih pića i vina, koji su cijenili 183 uzorka vina i drugih pića od ukupno 81 učesnika.

Komisije za ocjenu kvaliteta jakih alkoholnih pića i vina u zanatskom tipu proizvodnje Novosadskog sajma dodijelile su priznanja i ocjene kvaliteta u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajama.

Na osnovu ocijenjenih 183 uzoraka vina, jakih alkoholnih pića, prirodnih rakija i likera, prijavljenih od ukupno 81 učesnika, komisije su ukupno dodijelile: 10 zvanja Šampiona u grupama proizvoda, 16 velikih zlatnih medalja, 51 zlatnu medalju, 84 srebrne i 17 bronzanih medalja.

Stručni žiri radio je u sastavu prof. dr Ninoslav Nikićević (predsjednik, Poljoprivredni fakultet, Zemun ), prof. dr Vele Tešević (Hemijski fakultet, Beograd), Dr Nermina Spaho (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sarajevo - BIH), Dr Branko Popović (Institut za voćarstvo, Čačak ), Dr Ivan Urošević (Poljoprivredni fakultet, Zemun) i Dipl. inž. Master Ana Muzalevski (Tehnološki fakultet, Novi Sad).

Medalje za jaka alkoholna pića u zanatskom tipu proizvodnje: Lakčević Slavko - srebrna medalja za lozovu rakiju. Rakija Trnovača - srebrna medalja za šljivovu rakiju, Vinarija "Ceka" - zlatna i srebrna medalja za lozovu i staru lozovu rakiju, Vinarija "Mrkan", Vinarija "Troja", Vinarija Bojanovic, Vinarija Dabović, Vinarija Vukčević - zlato za lozovu rakiju.

Medalje za vina zanatske proizvodnje: Biotehnički fakultet - zlato i srebro za Vrhunsko vino Vranac i Vranac barik, Rajko Đurašković - zlato za crveno vino, Mali podrum Harmonia - srebro i bronza za barlik i merlot barik, Vinarija "Ceka" - tri bronzane i dvije srebrne medalje, Vinarija "Lipovac" - tri srebrne i dvije zlatne medalje, Vinarija "Mrkan" - dvije srebrne i jednu zlatnu medalju, Vinarija "Troja" - bronzu, srebro i zlato, Vinarija Bojanovic - bronzu i srebro za crveno vino Vranac, Vinarija Dabović - dvije srebrne medalje, Vinarija Mašanović - zlato za crveno vino, Vinarija Raspopović - zlato i srebro za crveno suvo vino Vranac barik i marselan barik "Buster", Vinarija Vukčević - tri srebra i jednu bronzu i Aleksandar Vukmanović - srebro za kratošiju barik vino.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu iz godine u godinu potvrđuje reputaciju jednog od najvažnijih poslovnih događaja u oblasti agrara Zapadnog Balkana na ovim prostorima.

Galerija

Bonus video: