75 godina od pogibije Ljuba Čupića i Joke Baletić: Naše heroje ne smijemo da zaboravimo

“Rečeno je da se heroji ne rađaju, oni nastaju u borbi. Jedan od takvih heroja je bila Joka Baletić koja je svojim držanjem pred smrt zadivila i samog neprijatelja“, kazala je Nikčević
568 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2017. 13:24h

Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašisti Nikšića, zajedno sa izviđačima, učenicima i predstavnicima Opštine obilježili su 75 godina od pogibije heroja čiji je osmijeh postao simbol borbe protiv fašizma, Čedomira Ljuba Čupića i Joke Baletić, djevojke koja je prkoseći neprijatelju sama stavila omču oko vrata.

Potpredsjednica opštine, Sonja Nikčević, podsjetila je da Joki Baletić nije dodijeljen orden narodnog heroja, ali da ona jeste jedna od crnogorskih heroina.

“Rečeno je da se heroji ne rađaju, oni nastaju u borbi. Jedan od takvih heroja je bila Joka Baletić koja je svojim držanjem pred smrt zadivila i samog neprijatelja“, kazala je Nikčević.

Prisustvo izviđača, prema riječima Nikčević, su garant da da mladi odrastaju ne zaboravljajući amanet svojih predaka da čuvaju slobodu kao svetinju, da ne zaborave svijetle trenutke svoje istorije.

“Antifašizam i vječna zublja slobode su značajna obilježja crnogorskog identiteta koje sa ponosom moramo isticati i prenositi budućim generacijama“, kazala je Nikčević.

Starješina Samostalne čete izviđača “Uzdomir” Marko Burić kazao je da je potpuno prirodno što se izviđači nalaze na grobu Ljuba Čupića i što učestvuju u aktivnostima UBNOR-a.

“Ko će pažljivije da sasluša vaše neiscrpne priče o Ljubu Čupiću i svim našim herojima koji su se borili za slobodu svog naroda i slobodu države, i ko će ozbiljnije, sa velikom dozom odgovornosti da prihvati obavezu da se priča prenosi dalje jer Ljuba, Joku i sve naše heroje ne smijemo nikada da zaboravimo, od izviđača”, kazao je Burić.

Poručio je da na mjestima poput grobova junaka, kakvi su bili Čupić i Joka Baletić, moraju da se okupljaju buduće generacije i da podsjećaju na čuveni osmjeh i sve ono što taj osmjeh simbolizuje i predstavlja.

“Kada god pokleknemo ili zastanemo Ljubov osmijeh treba da nam da dodatnu snagu i motivaciju da nastavimo naprijed putem pobjede, slobode i putem svih onih stvari za koje se borio on i svi naši heroji”, kazao je Burić.

Sjenima junaka poklonili su se i izviđači Osnovne škole “Jagoš Kontić”, odreda “Orlovi”, kao i učenici Osnovne škole “Dušan Bojović” iz Župe, ali nije mogla i Dragica Gaga Abramović, osamdesettrogodišnja starica koja decenijama obilazi i vodi računa o grobu nikšićkog Če Gevare. Kako je kazala “Vijestima” zbog zdravstvenih problema ovog 9.maja nije mogla da obiđe Ljubov grob koji je postao njena nepisana obaveza, ali je bila zadovoljna kada je čula das u to uradili borci i izviđači.

“Sada mi je lakše jer Ljubo ne smije da bude zaboravljen”, kazala je Abramović “Vijestima”.

Ispod Trebjese, nalazi se Spomenik palim borcima gdje su uklesana imena 32 junaka, među kojima su i imena Ljuba i Joke. Povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope cvijeće na spomenik pod Trebjesom položila je delegacija UBNOR-a i antifašista, izviđača, Opštine i Vojske Crne Gore.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić podsjetio je da je spomenik, rad Ljuba Vojvodića, otkriven 1987. godine.

“Crnogorskim komitima poginulim od 1916. do 1929. odužićemo se ove godine podizanjem lijepog spomen-obilježja. Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom razlog je više da se, kao i 13. jula 1941. godine, kaže fašizmu da neće proći na ovim prostorima”, poručio je Mirjačić.

Cvijeće na Spomenik palim borcima pod Trebjesom položila je i delegacija JKP CG Nikšić.

Galerija

Bonus video: