Novi protest majki u srijedu

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine svedeno na mjesečna primanja od 264 odnosno 144 eura, čime smatraju da su "prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve"
0 komentar(a)
majke protest Skupštinsa, Foto: Savo Prelević
majke protest Skupštinsa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.05.2017. 09:43h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece će u srijedu, 10. maja, sa početkom u 17 časova, ispred Skupštine Crne Gore održati novi protest.

Novi skup je nastavak protesta koji su započeli 16. februara, nakon izglasavanja Dopuna i izmjena Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, koje su stupile na snagu 17. januara ove godine.

Korisnice naknada su tada iskazale svoje nezadovoljstvo izglasavanjem izmjena u Skupštini Crne Gore, glasovima vladajuće partije i njihovih koalicionih partnera, o smanjenju (i kako se ispostavilo - ukidanju) njihovih doživotno stečenih prava, koje im je Ustav Crne Gore omogućio.

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine svedeno na mjesečna primanja od 264 odnosno 144 eura, čime smatraju da su "prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve."

"Poslije neuspjelih pregovora sa predstavnicima Vlade, tokom kojih nam je javno priznato da su prevarene i dovedene u zabludu, majke su ponovo otpočele proteste 2. marta koji su trajali sve do 27. marta. Zbog ignorisanja svih relevantnih državnih institucija i funkcionera, kao i predsjednika Filipa Vujanovića, premijera Duška Markovića, predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, majke su se odlučile na štrajk gladju, koji je trajao od 14. marta do 25. marta," stoji u saopštenju Koordinacionog odbora majki korisnica naknada.

"Nijemi pred sudbinama prevarenih majki, naprečac se odlučujući da 22.000 porodica u Crnoj Gori ipak jesu prioritet, Ustavni sud donosi odluku 24. marta da su izmjene i dopune Zakona (usvojene 9. januara), ustavne. Dana 19.aprila donesena je i druga sramna odluka Ustavnog suda - da su dopune zakona od 1. januara 2016. godine o doživotno stečenom pravu - neustavne," kažu u saopštenju.

Smatrajući da je njihov status u državi gdje se "pravo i zakoni očigledno ne poštuju" i dalje nejasan, majke su se odlučile na novi protest, ne odustajući od svog prvog i jedinog zahtjeva - vraćanju rješenja od 1. januara 2016. godine.

"Ovim putem pozivamo sve opozicione partije sa svojim predsjednicima i članstvom da stanu uz majke i u odbranu zakona koji su sami izglasali, čime smo postale korisnice naknada. Pozivamo i sve građane Crne Gore da stanu u odbranu majki, za koje su se svi iz vlasti jasno i glasno izjasnili da su kolateralna šteta," zaključile su u saopštenju.

Bonus video: