Podgorica: U pet mjeseci 79 dana udisali loš vazduh

Tokom januara 17 dana bio zagađen vazduh, u februaru 19 dana, najviše zagađenje bilo trećeg marta
0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.05.2017. 06:14h

Granica tolerancije koncentracije PM10 čestica u vazduhu u Podgorici je, u pet mjeseci, prekoračena 79 puta.

Propisana granična koncentracija PM10 čestica u vazduhu ne smije biti prekoračena više od 35 puta godišnje, međutim, granica je prekoračena i tokom prvih mjeseci 2017. godine.

Srednje dnevne vrijednosti suspendovanih čestica PM10 porede se sa propisanom graničnom vrijednošću koja iznosi 50 mikrograma po metru kubnom i ne smiju biti prekoračene više od 35 puta u toku godine.

Prema izvještajima o kvalitetu vazduha, koje Centar za ekotoksikološka istraživanja dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore, ukupan broj prekoračenja, tokom januara, februara i marta, zabilježen je u čak 39 dana.

Prekoračenja u januaru su iz CETI-ja zabilježili tokom 17 dana, tokom februara prekoračenja su registrovali tokom 19 dana. Prema posljednjem izvještaju i tokom marta su zabilježena prekoračenja.

„Tri srednje dnevne vrijednosti suspendovanih čestica PM10 tokom mjeseca marta su bile iznad propisane granične vrijednosti“, navodi se u zvaničnom izvještaju za taj mjesec.

Najveća koncentracija PM10 čestica zabilježana je tokom 3. marta i iznosila je 57,37 mikrograma po metru kubnom.

Iako je koncentracija suspendovanih čestica u vazduhu, čiji je prečnik manji od 10 mikrograma, tokom marta bila značajno niža, ukoliko se uz broj prekoračenja tokom ove godine dodaju i posljednja dva mjeseca prethodne, cifra ukazuje da je prekoračenje zabilježeno tokom 79 dana.

To znači da je propisana granica prekoračena za više od dva puta.

Ostali parametri mjereni tokom februara bili su ispod propisanih graničnih vrijednosti. Međutim, prema izvještaju CETI-ja za mart mjesec navedeno je i da je instrument za mjerenje benzena bio u kvaru.

Bonus video: