EKONOMSKI POLOŽAJ OSLABIO

Sindikat medija Crne Gore: Novinari obespravljeni i preopterećeni

Novinari, kako tvrde, rade u uslovima stalnog straha od otkaza, smanjenja ili neisplaćivanja zarada, cenzurisani su, a zbog loših uslova rada i pritisaka, veoma skloni i autocenzuri
0 komentar(a)
štampani mediji, Foto: Vijesti online
štampani mediji, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 02.05.2017. 17:08h

 Novinarstvo mora postati profesija kojoj se vjeruje i novinari i ostali zaposleni u medijima ne smiju da trpe pritiske bilo koje vrste, poručeno je iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

 Oni su u Proglasu povodom Svjetskog dana slobode medija kazali da zaposleni u crnogorskim medijima taj dan dočekuju obespravljeni i preopterećeni poslom, koji se često i ne plaća. 

„Njihov ekonomski položaj je u prethodnih pet godina oslabio i to misli čak 83 odsto zaposlenih u medijima“, navode iz SMCG. 

 Novinari, kako tvrde, rade u uslovima stalnog straha od otkaza, smanjenja ili neisplaćivanja zarada, cenzurisani su, a zbog loših uslova rada i pritisaka, veoma skloni i autocenzuri.

 Iz SMCG tvrde da se broj zaposlenih u medijima iz godine u godinu smanjuje, a odnos poslodavaca prema zaposlenima se ogleda i u činjenici da već osam mjeseci ignorišu zahtjev te organizacije za otpočinjanjem pregovora oko novog Granskog kolektivnog ugovora.

 SMCG je ukazao da se smanjuje broj medija i, kao po pravilu, zaposleni ostaju uskraćeni za brojne zarade i poreze i doprinose. 

„Posljednji primjer je Atlas televizija, u stečaju, koja nema svoje imovine ali joj je država dozvolila da nagomila dugove od gotovo tri miliona EUR, od čega veliki dio prema zaposlenima“, navode iz SMCG.

 Oni tvrde da skoro nema lokalnog javnog servisa koji zaposlenima redovno izmiruje zarade. 

„Način na koji se finansiraju ti mediji je neodrživ, ali ni opštine ni država ne pokušavaju bilo šta da promijene“, smatraju u SMCG.

 Oni su rekli da se država i dalje samo deklarativno zalaže za rješavanje slučajeva napada na novinare, a stiče se utisak da se samo čeka da najdrastičniji slučajevi zastare, kao što se već desilo sa brutalnim prebijanjem novinara Mladena Stojovića. 

„U međuvremenu, Crna Gora sebi dozvoljava “luksuz” da hapsi i čak 14 mjeseci drži u pritvoru novinara Jova Martinovića i na taj način se svrstava uz Tursku, Rusiju, Azerbejdžan i Makedoniju, jedine evropske zemlje u kojima se trenutno pritvaraju novinari“, navodi se u proglasu.

 SMCG će, kako su poručili, u narednom periodu tražiti konkretne akcije tužilaštva i policije kako bi se ponovo aktuelizovali slučajevi napada na novinare i imovinu medija, naročito oni kojima prijeti zastara, i konačno stiglo do rješenja.

„Smatramo da nadležni moraju s punom pažnjom ponovo pretresti sve činjenice i nalaze vezane za ove događaje, zbog kojih smo već nekoliko godina u Briselu, sjedištu Evropske unije, gdje želimo da stignemo označeni kao država u kojoj nema napretka u sferi slobode medija“, navode iz Sindikata.

 Poručuju da novinarstvo mora postati profesija kojoj se vjeruje i novinari i ostali zaposleni u medijima ne smiju da trpe pritiske bilo koje vrste. 

„Dok to ne shvate i vlasnici medija ali i država, Crna Gora će nastaviti da stagnira ili pada sve niže kada je u pitanju sloboda medija“, ocijenjeno je iz SMCG.

 Oni su saopštili da će po peti put učestvovati u regionalnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine koja se organizuje povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija. 

“Pozivamo vas da se uključite u akciju koja je planirana za sjutra od 11 sati i 55 minuta do 12 sati”, rekli su iz SMCG.

Preporučujemo za Vas