Blokiraće rad "divljih" vrtića

Neće biti moguće da druga pravna lica obavljaju tu djelatnost, a da nijesu licencirani, kaže Vesna Pejović
238 pregleda 7 komentar(a)
Vesna Pejović, Foto: Privatna arhiva
Vesna Pejović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.05.2017. 19:49h

Budući Zakon o predškolskom obrazovanju pooštriće kriterijume za osnivanje privatnih vrtića, čime će biti zaustavljena praksa da igraonice i druga doo pružaju te usluge, poručila je savjetnica za predškolsko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Vesna Pejović.

Ona je “Vijestima” kazala da je akcenat tokom rada na izmjenama stavljen na bezbjednost djece i, sistematsko, rano učenje i na poboljšanje usluga predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Prosvjetna inspekcija utvrdila je da postoji određeni broj pravnih subjekata koji sebe nazivaju vrtićima. Zato je naš prioritet bio da dodatno regulišemo funkcionisanja predškolskih ustanova. Naime, neće biti moguće da druga pravna lica - društva sa ograničenom odgovornošću - obavljaju ovu djelatnost, a da nijesu licencirani kao predškolske ustanove”, kazala je Pejovićeva. Vrtići će dobiti i specijalizovane programe prema sferama interesovanja djeteta - muzičke, dramske, likovne, kulturne, sportske, rekreativne, zabavne. Takođe, dobiće i mogućnost da dodatno zarade, a istovremeno pomognu zaposlenim roditeljima.

“Posebnu novinu predstavljaju 'drugi programi' tokom kojih ustanova može, u skladu sa prostornim i kadrovskim mogućnostima, da organizuje plaćeni program boravka, animacije i čuvanja djece. Ovo će olakšati roditeljima da u pojedinim situacijima povjere dijete stručnom osoblju na čuvanje ili tokom rođendanske proslave. Otvaranjem mogućnosti da predškolske ustanove organizuju druge programe poput rođendana, radionica, čuvanja djece i sl. efikasnije bi ste stavili u funkciju postojeći kapaciteti, a dobijena sredstva iskoristila za unapređenje rada vrtića”, ocijenila je Pejovićeva.

Ona podsjeća da su predloženim zakonskim izmjenama ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja u obavezi da ponude program engleskog jezika djeci uzrasta od tri godine do polaska u školu.

“Učenje stranih jezika u predškolskom uzrastu ima brojne prednosti. Istraživanja pokazuju da je prvih šest godina djetetovog života ključno u razvoju jezika, pa ne bi trebalo odlagati njihovo učenje. Osnova jezika se stvara oko treće godine i čim je dijete savladalo maternji, spremno je za usvajanje nekog drugog jezika. Dokazano je da djeci izloženost jezicima ne predstavlja poteškoću i da imaju sposobnost da odvoje i usvoje oba jezika”, objašnjava Pejović.

Ona napominje da je znanje engleskog neophodno u vremenu brzih promjena, naročito u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija: ”Zato i izučavanje ovog jezika u predškolskom vaspitanju i obrazovanu dobija na značaju, te stvara rane osnove za puno ovladavanje njime”. Dodaje da do sada program engleskog jezika u ponudi nijesu imali svi vrtići. “Trajanje programa je dva puta nedeljno po 30 minuta. Za realizovanje programa će biti angažovani nastavnici engleskog jezika. Predviđena je i dodatna obuka za taj nastavni kadar, da bi se prilagodili određenoj uzrasnoj grupi”, dodala je Pejovićeva.

Većina škola podržala predlog za uvođenje uniformi

Većina osnovnih škola poslala je Ministarstvu prosvjete izjašnjenje u vezi sa uvođenjem školskih uniformi, i većina izjašnjenih podržala je taj predlog, saopšteno je iz Ministarstva.

Portparolka tog resora, Milica Lekić, kazala je da nakon dobijanja mišljenja svih škola slijedi definisanje narednih koraka u dijelu izgleda uniformi i postupka pribavljanja.

„Navedeno će zavisiti i od sugestija stručnih lica, kao i ocjena roditelja i udruženja koja se bave tom problematikom“, navela je Lekić u izjavi.

Ona je podsjetila da je cilj uvođenja uniformi u osnovne škole umanjenje socijalnih razlika i stvaranje osjećaja zajedništva, uz istovremeno omogućavanje djeci da u mjeri u kojoj to dozvoljava koncept obrazovne ustanove, izraze svoju individualnost.

Bonus video: