Hram umjesto pijace na Koniku: Glavni grad nije razmatrao zahtjev MCP

Iz Glavnog grada potvrđuju da DUP na ovoj lokaciji predviđa izgradnju vjerskog objekta, ali ne i koje vjerske zajednice
140 pregleda 16 komentar(a)
Konik pijaca molitva, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Konik pijaca molitva, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 27.04.2017. 19:33h

Nadležne službe Glavnog grada nisu razmatrale inicijativu Mitropolije crnogorsko-primorske da se na prostoru nekadašnje pijace na Koniku izgradi hram Svetog Vasilija Ostroškog.

„Upoznati smo sa inicijativom, ali je nismo razmatrali “, saopšteno je iz Glavnog grada.

Zahtjev Glavnom gradu, o ustupanju zemljišta na ovoj lokaciji za potrebe izgradnje hrama, kao i peticija za njegovu izgradnju, prema riječima paroha protojereja Mirčete Šljivančanina, podnijeta je početkom ovog mjeseca.

Iz Glavnog grada potvrđuju da Detaljni urbanistički plan, na ovoj lokaciji, predviđa izgradnju vjerskog objekta. Međutim, ističu da planski dokument ne određuje koja vjerska zajednica bi na tom prostoru mogla da gradi objekte.

Navode da su za ovaj prostor podnijete i druge inicijative, te da će sve biti predmet razmatranja.

„Kada razmotrimo predmetnu, ali i druge inicijative, podnijete za korišćenje toga prostora, Glavni grad će preuzeti eventualne korake“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Postupak ustupanja zemljišta zahtijeva složenu proceduru koja, između ostalog, podrazumijeva i saglasnost države, kao i lokalnog parlamenta.

O izgradnji pravoslavne hrišćanske bogomolje, manjeg obima na Koniku, predstavnici Mitropolije su razgovarali i sa prethodnom gradskom upravom.

„Bilo je obećanja da će se po uklanjanju ove pijace ideja realizovati“, naveo je ranije Šljivančanin, te kazao da se nada pozitivnom odgovoru Glavnog grada na podnijeti zahtjev.

Glavni grad je prije par dana podnio krivičnu prijavu protiv NN lica, odjevenih u svešteničke odore, koji su obili ograđeni prostor nekadašnje pijace, a koji je u vlasništvu Grada.

Prijava je uslijedila nakon što je na toj lokaciji održana liturgija koju je predvodio mitropolit Amfilohije.

Na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske tada je navedeno da je održavanjem službe ozvaničen početak gradnje hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Bonus video: