Slučaj Anđelić: Ako se ispisao sa fakulteta, ne može imati dvije diplome

Anđelić,koji je član žaljačkog odbora DPS-a, je rekao da su sve obrazovne isprave u njegovom personalnom dosijeu ispravne
170 pregleda 18 komentar(a)
Milan Anđelić, Foto: DPS
Milan Anđelić, Foto: DPS
Ažurirano: 27.04.2017. 15:05h

Ministarstvo prosvjete Srbije potvrdilo je da u njihovom obrazovnom sistemu ne postoji “prepis” sa jedne na drugu ustanovu, već samo ispis, pa direktor Regionalnog centra pošta Nikšić Milan Anđelić nije mogao da završi školu iz koje se ispisao .

Anđelić je navodno, prema dokumentima koje su nam zaposleni u Pošti dostavili, napredovao u tom preduzeću na osnovu spornih diploma, stečenih na privatnim ustanovama u Srbiji. U personalnom dosijeu Anđelića su dvije diplome - Visoke škole za poslovne sekretare i Fakulteta za ekonomske nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (UNP). On tvrdi da je završio najprije Visoku školu, pa nastavio školovanje, dok sa UNP ističu da se studijske 2010/2011. godine prepisao na njihovu ustanovu.

“Termin “ prepis” ne postoji u Zakonu o visokom obrazovanju, postoji mogućnost ispisivanja sa jedne visokoškolske ustanove pa upisivanje na drugu željenu visokoškolsku ustanovu. Student može istovremeno biti na dva fakulteta ako može da ispuni sve obaveze na oba fakulteta. Ako se student ispiše sa prve visokoškolske ustanove, i upiše na drugu visokoškolsku ustanovu, njemu automatski prestaju sva prava i obaveze koje je imao do tada na prvoj visokoškolskoj ustanovi”, navodi se u odgovoru savjetnice ministra prosvjete Srbije Tanje Krstonijević.

Anđelić,koji je član žaljačkog odbora DPS-a, je rekao da su sve obrazovne isprave u njegovom personalnom dosijeu ispravne.

I Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović navodi da je zakonodavni okvir u visokom obrazovanju Srbije suštinski isto kao i u Crnoj Gori. “Kada se student ispiše sa jedne ustanove visokog obrazovanje da bi se prepisao na drugu ne može uporedo nastaviti pohađanje na obje ustanove, jer je činom ispisa njemu prestao status studenta kome teku prava i obaveze na visokoškolskoj ustanovi sa koje se ispisao ”, navodi Kaluđerović. “Jasno je da je nemoguće steći dvije diplome na dva fakulteta na osnovu ispisa sa jednog i upisa na drugi, već samo jednu kako je to i propisano najčešće statutima ustanova i samim zakonom”, zaključuje ona.

Iz Pošte juče nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o odsustvu Anđelića sa radnog mjesta tokom godina školovanja.

Bonus video: