Purišić: Vlada Crne Gore sa posebnim senzibilitetom rješava pitanja interno raseljenih lica

"Tokom sastanka pomenuta je već unaprijeđena saradnja između Ministarstva i kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, koja je intenzivirana u proteklih par godina i ima tendenciju da nastavi da se razvija u narednom periodu"
119 pregleda 2 komentar(a)
Kemal Purišić, Roberta Monteveki, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Kemal Purišić, Roberta Monteveki, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 26.04.2017. 15:16h

Vlada Crne Gore sa posebnim senzibilitetom rješava pitanja interno raseljenih lica (IRL) na teritoriji Crne Gore i prati njihovo ostvarivanje, rekao je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), sastao danas sa novoimenovanom šeficom kancelarije UNHCR-a, Robertom Monteveki /Montevecchi/.

"Tokom sastanka pomenuta je već unaprijeđena saradnja između Ministarstva i kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, koja je intenzivirana u proteklih par godina i ima tendenciju da nastavi da se razvija u narednom periodu, a prepoznata je u dosadašnjim aktivnostima u okviru zbrinjavanja raseljenih i IRL u Regionalnom stambenom projektu", kaže se u saopštenju.

Purišić je, kao se navodi, napomenuo da Vlada Crne Gore, zajedno sa MRSS i Upravom za zbrinjavanje izbjeglica, sa posebnim senzibilitetom rješava pitanja IRL na teritoriji Crne Gore i prati njihovo ostvarivanje kroz strateške planove koji su usvojeni u sklopu Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i IRL.

"Te aktivnosti se sprovode u okviru lokalne integracije i dobrovoljnog povratka. Kad je u pitanju lokalna integracija raseljenih lica, obezbjeđen im je pravni status, pribavljanje dokumenata, smještaj i jednak pristup obrazovanju (predškolske i školske obrazovne institucije), zdravstvenoj zaštiti i tržištu radu, dok je za dobrovoljni povratak IRL u zemlje porijekla obezbijeđen trajni smještaj,namještaj, prevoz i namirnice", pojašanjava se u saopštenju.

Monteveki je, kako je saopšteno, izrazila interesovanje za produžetak Memoranduma o saradnji između Ministarstva i UNHCR-a u Crnoj Gori, što podrazumijeva nastavak saradnje i podrške te međunarodne organizacije za ova ključna pitanja.

Bonus video: