Apel skoro 200 NVO Markoviću: Povucite predlog Zakona

Ana Novaković iz Centra za razvoj NVO je kazala da će, koliko Vlada povuče sporne zakone iz procedure, Koalicija ostati otvorena za dalje konsultacije i unaprjeđenje sistema finansiranja projekata NVO iz državnog budžeta
56 pregleda 3 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: PR Centar
Ana Novaković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 26.04.2017. 18:38h

Koalicija nevladinih organizacija "Saradnjom do cilja", uputiće danas premijeru Dušku Markoviću inicijativu za povlačenje iz procedure predloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o NVO i predloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću.

Inicijativu je podržala 101 članica Koalicije, te još 97 NVO.

Ana Novaković iz Centra za razvoj NVO je kazala da će, koliko Vlada povuče sporne zakone iz procedure, Koalicija ostati otvorena za dalje konsultacije i unaprjeđenje sistema finansiranja projekata NVO iz državnog budžeta.

U suprotnom, kako je kazala, Koalicija će pozvati predstavnike NVO da se povuku iz radnih grupa i tijela koje je formirala Vlada.

Odgovor Vlade, prema riječima Novaković, čekaće desetak dana.

"Vlada je bez konsultacija sa nevladinim sektorom, bez najave, pripremila izmjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću. Na dodatnim konsultacijama povodom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o NVO održanim 17. marta, predstavnici Ministarstva finansija nisu saopštili informaciju o ukidanju fonda od dijela prihoda od igara na sreću ili dali učesnicima bilo kakvu informaciju...", navodi se, pored ostalog, u inicijativi Markoviću.

Predstavnici NVO sektora navode da će izmjene Zakona o igrama na sreću najviše pogoditi hiljade korisnika NVO koje su aktivne u oblasti socijalne zaštite i zaštiti interesa osoba s invaliditetom.

"Najveći broj projekata u ove dvije oblasti bio je zapravo posvećen pružanju servisa koje državni organi nisu u mogućnosti da obezbijede. Hiljade korisnika iz najugroženijih društvenih grupa dobijali su razne vidove podrške zahvaljujući upravo sredstvima od dijela prihoda od igara na sreću", navodi se u inicijativi.

Novaković je kazala da su iz Koalicije u procesu izrade zakona tražili da se najmanje 1 odsto budžeta usmjeri na finansiranje projekata i programa NVO.

Vlada je propisala da će se projekti od javnog interesa finansirati u iznosu od najmanje 0,2 odsto, što je trenutno oko 1,7 milion eura. Za kofinansiranje projekata NVO podržanih iz EU fondova biće obezbijeđeno dodatnih 0,1 odsto tekućeg budžeta, što je sada oko 0,7 milion eura.

Ukupno, Vlada na realizaciju projekata NVO u svim oblastima od javnog interesa namjerava da usmjeri 2,4 miliona eura.

"Ako Vlada ostane pri predlogu da za finansiranje projekata i programa izdvaja na godišnjem nivou najmanje 0,2 odsto tekućeg godišnjeg budžeta, to znači da će svih 19 oblasti od javnog interesa utvrđenih zakonom, finansirati ukupno 1,7 milion eura, odnosno 90.000 prosječno po oblasti", navodi se u inicijativi.

"Koalicija traži da se oba zakona još jednom razmotre i izvrše neophodne izmjene kako bi sistem finansiranja projekata NVO bio uređen na način koji omogućava djelovanje NVO u javnom interesu i uključivanje u realizaciju javnih politika", navodi se u inicijativi.

Bonus video: