Teški kamioni oštetili kolovoz

Iz izvještaja Komisije se, kako navode, jasno može vidjeti da su radovi urađeni u skladu sa propisima i standardima, te da ne stoji da su urađeni „fušerski“
7 komentar(a)
Bulevar Josipa Broza, Foto: Vesko Belojević
Bulevar Josipa Broza, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.04.2017. 20:09h

Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice u reagovanju na tekst „Uloženi milioni, a stalno krpe rupe“, koji je objavljen u „Vijestima“ 24.aprila, navode da su rupe koje su se pojavile u proteklih nekoliko godina na dionici Bulevara Josipa Broza, izvedenoj 2001.godine, rezultat teškog saobraćajnog opterećenja, a ne lošeg kvaliteta izvedenih radova.

U reagovanju je navedeno da je početkom devedesetih godina prošlog vijeka, izveden dio Ulice Josipa Broza (Ulica “8-8”) od Puta Radomira Ivanovića do Zmaj Jovine ulice, te da je u prvoj polovini 2001.godine izvedena druga dionica, od Zmaj Jovine do Bulevara V proleterske.

“I jedna i druga dionica bile su projektovane i izvedene za srednje saobraćajno opterećenje, jer tada nije bilo ni riječi o miniobilaznici bulevarskog tipa koja treba da istrpi teško saobraćajno opterećenje”, piše u reagovanju.

Za radove na Ulici „8-8“, realizovane 2001.godine, rješenjem Sekretarijata za urbanizam i građevinarstvo, od 2.11.2001.godine, određena je Komisija za tehnički pregled izvedenih radova.

„Komisija je izvršila tehnički pregled i dostavila izvještaj ...sa preporukom da se za izvedene radove izda upotrebna dozvola. U izvještaju je navedena, između ostalog, atestna dokumentacija iz koje se jasno vidi da svi uzorci odgovaraju standardima ...”, navodi se u reagovanju.

Iz izvještaja Komisije se, kako navode, jasno može vidjeti da su radovi urađeni u skladu sa propisima i standardima, te da ne stoji da su urađeni „fušerski“.

„Rupe koje su se pojavile u proteklih nekoliko godina na dionici izvedenoj 2001.godine su rezultat teškog saobraćajnog opterećenja, a ne lošeg kvaliteta izvedenih radova. Tada izrečena tvrdnja da je debljina tamponskog sloja 2 cm je besmislena, jer se za izradu ovog sloja koristi pjeskoviti šljunak ili pijesak... sa zrnom maksimalne veličine do 63 mm , te ga nije moguće ugraditi u debljini od 2 cm“, navodi se u reagovanju.

Ulica „8-8“ je, navode, 10.jula 2002. predata Javnom komunalnom preduzeću na održavanje i u upotrebi je već 16 godina.

“Imajući u vidu da je prošlo više od 16 godina od kada je ovaj potez urađen, te da nije izveden za teško, već samo za srednje saobraćajno opterećenje, ne čudi potreba da “Putevi” rade na popravkama navedene saobraćajnice”, navode iz Agencije.

U reagovanju se navodi da su nakon donošenja odluke da se pristupi izgradnji Miniobilaznice, čime je Ulica Josipa Broza postala saobraćajnica bulevarskog tipa, u prvoj polovini 2008. nastavljeni radovi na predmetnoj saobraćajnici.

“Izvedena je nova kolovozna traka... i manipulativne trake za desna i lijeva skretanja na ranije izvedenoj lijevoj kolovoznoj traci koja nije rekonstruisana...s tim što je na dijelu ulice od Zmaj Jovine ulice do Puta Radomira Ivanovića izvršena ugradnja nedostajućeg habajućeg sloja”, navode u reagovanju.

Navode da na novoizgrađenom dijelu ulice iz 2008.godine nema nedostataka i da do sada nije bilo nikakvih popravki.

Bonus video: