Stavljen pečat na planove Statisa

Nakon što je Opština Budva odbila da dâ saglasnost zakupcu elitnog kompleksa, komunalna inspekcija pečatirala objekat
119 pregleda 5 komentar(a)
garaža hotrel Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
garaža hotrel Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.04.2017. 18:52h

Komunalna inspekcija pečatirala je garažu preko puta grada hotela "Sveti Stefan", zabranivši kompaniji "Adriatic properties", grčkog biznismena Petrosa Statisa da nastavi započete radove na izgradnji takozvanih pokaznih soba budućeg novog hotela "Kraljičina plaža".

Opština Budva, kako je "Vijestima" saopšteno odbila je da da saglasnost zakupcu elitnog hotelskog kompleksa da posljednju etažu garaže nadgradi i pretvori je u poslovne prostorije.

Nevladina organizacije "Za ljepši Sveti Stefan" pozvala je prije neki dan Opštinu da spriječi "Adriatic properties" da nelegalno gradi u samom srcu elitnog ljetovališta i time nastavi praksu gradnje bez dozvole. Oni su upozorili da garaža, koja je izgrađena nakon zemljotresa, garantuje stabilnost terenu, kako ne bi došlo do erozije naseljog dijela iznad nje. Komunalni inspektori su donijeli rješenje, koji se naređuje obustavljanje bilo kakvih građevinskih radova, jer u suprotonom će podnijeti krivičnu prijavu za divlju gradnju.

"Adriatic properties" koji je prije deset godina zakupio elitni hotelski kompleks "Sveti Stefan-Miločer", nije još započeo izgradnju novog hotela "Kraljičina plaža" na mjestu starog, koji predstavlja pravo ruglo.

Ministarstvo održivog razvoja obustavilo je prije par mjeseci postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju novog hotela "Kraljičina plaža" i apartmana za prodaju u srcu Miločerskog parka, nakon što je Hotelsko turističko preduzeće "Miločer" povuklo zahtjev.

HTP "Miločer" koji je formalno vlasnik zemlje, podnijelo je početkom janura zahtjev za dobijanje dozvole pozivajući se na ugovor i aneks ugovora o dugogodišnjem izdavanju u zakup staroga hotela i zemljišta kompaniji "Adriatic properties".

"Adriatic properties" je dugoročni zakupac grad hotela "Sveti Stefan" i "Vile Miločer" kao i Hotela "Kraljičina plaža" prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup Hotela "Sveti Stefan" i "Vile Miločer" sa 30 na 42 godine, dok je zakup Hotela "Kraljičina plaža" produžen sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kralljičinu plažu, gdje se planira gradnja zagred sa apartmanina, dato na 90 godina zakupa.

"Adritic properties", omogućena da izgradi ukupno 88 apartmana od kojih 66 u novom hotelu "Kraljičina plaža" i 12 apartmana naspram grad hotela “Sveti Stefan” rekonstrukcijom postojećih divljih građevina. Luksuzne stanove moći će da ponudi na tržište, od čega će moći da inkasira više od 50 milion eura.

Za kompletno područje, gdje se priprema izvođenja radova, ne postji detaljani planski dokument koji bi mogao da posluži da se investitoru izda građevinska dozvola.

Bonus video: