Koja će zastava na vrijedan jedrenjak, crnogorska ili hrvatska?

Jedrenjak star 83 godine u upotrebi je Mornarice VCG i upravo je izašao sa generalnog remonta u Bijeloj za koji je utrošeno oko 1,7 miliona eura
537 pregleda 102 komentar(a)
Crna Gora, Hrvatska, Foto: Shutterstock
Crna Gora, Hrvatska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2017. 06:54h

U Podgorici su se juče iza zatvorenih vrata srele delegacije ministarstava odbrane, odnosno vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske kako bi pregovarali o riješavanju statusa vrijednog starog jedrenjaka - školskog broda “Jadran”. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, predstavnici crnogorske strane hrvatskim kolegama juče su saopštili da “Jadran” pripada Crnoj Gori.

Jedrenjak star 83 godine u upotrebi je Mornarice VCG i upravo je izašao sa generalnog remonta u Bijeloj za koji je utrošeno oko 1,7 miliona eura.

Brod se vratio u svoju bazu u Tivtu gdje je juče počeo sa pripremama za predstojeće krstarenje za Italiju i Sloveniju, a na koje “Jadran” sa ukrcanim studentima i profesorima Pomorskog fakulteta u Kotoru, kreće u ponedjeljak.

Ruta krstarenja je Tivat- Venecija-Koper-Kotor, a baš zbog “nategnute” situacije sa Hrvatskom u vezi statusa ovog broda, kurs kojim će “Jadran” doploviti do Venecije i Kopra, postavljen je daleko od hrvatskih teritorijalnih voda.

U dijelu hrvatske javnosti ovo se shvatilo kao “provokacija da se sa "Jadranom" i velikom crnogorskom zastavom, plovi ispred hrvatskih voda do Venecije i to baš u godini kada Crna Gora ulazi u NATO, za šta je Hrvatska pružila podršku.

Povodom prestojeće plovidbe za Italiju i Sloveniju broda na koji Hrvatska pretenduje, smatrajući da ga je bivša JNA 1991. “otela” iz ratne luke Lora u Splitu gdje mu je bila baza, juče je u Hrvatskoj otvorenim pismom reagovalo Udruženje bivših komandanata “Jadrana” iz te države.

“Ostane li školski brod „Jadran“, kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stijegom, biće to još jedan udarac hrvatskoj pomoračkoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu. U jedno smo sigurni, onaj ko uspije vratiti protivpravno oteti brod „Jadran“ pod hrvatski stijeg osvojiće za dugi niz godina srca mnogih žitelja Dalmacije,“stoji u apelu koji su potpisali bivši “Jadranovi” komandanti iz Hrvatske.

Petorica bivših visokih oficira nekadašnje JNA, potpisnici otvorenog pisma, optužili su načelnika Generalštaba HV-a generala Mirka Šundova i bivšeg komandanta Hrvatske Ratne Mornarice, kontraadmirala Roberta Hranja da više ne insistiraju na povraćaju.

Vlada Hrvatske: Preduzećemo legitimne korake da ga vratimo

“Školski brod “Jadran” Hrvatska drži jednim od simbola višestoljetne pomorske tradicije. On je 1990. iz matične luke Split odvezen na remont u brodogradilište u Tivtu, gdje je zatečen ratnim razaranjima Hrvatske, otuđen i nikad vraćen.

Naš stav bio je da je brod neraskidivi je dio naše pomorske povijesti. Hrvatska Vlada poduzeće sve legitimne korake kako bi bio vraćen pod hrvatski stijeg”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Oni navode da je ministar obrane Damir Krstičević “tokom susreta koji je imao sa crnogorskim kolegom Predragom Boškovićem iznio hrvatske argumente u vezi sa šb “Jadran”, te zahtjev da se on vrati Hrvatskoj.”

Te stavove Krstičević ponovio je i u pismu koje je ovih dana uputio crnogorskom kolegi, ističući kako ovo pitanje treba riješiti u duhu prijateljske, dobrosusjedske saradnje.

Crnogorski ministar Bošković je tokom susreta s Krstičevićem izrazio spremnost za razgovore oko “Jadrana” i rješavanja ovog pitanja,” rečeno je “Vijestima” u MORH-u.

Bonus video: