Kamioni ponovo idu preko Trmanjskog mosta

Savo Parača: Radovi će početi nakon što dobijemo projekat sanacije, a to će vjerovatno biti već u ponedjeljak
55 pregleda 2 komentar(a)
Trmanjski most, Foto: Savo Prelević
Trmanjski most, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2017. 16:26h

Radovi na sanaciji Trmanjskog mosta, koji je prije dva dana oštećen usljed nevremena, mogli bi početi naredne sedmice.

To je “Vijestima” kazao direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača, istakavši da će radovi početi nakon što dobije projekat sancije.

“Taj projekat ću gotovo sigurno imati na stolu u ponedjeljak, nakon čega ćemo tražiti dozvolu i početi radove na sanaciji, kako bi završili prije sezone", kazao je Parača.

On je rekao da to neće biti trajno rješenje, ali će biti dio konačne rekonstrukcije mosta.

"Zadovoljan sam predloženim projektom. Zasada ćemo uraditi sanaciju ploče i ankerisanje nosećih stubova. Ovo je privremeno rješenje, ali je dio trajnog, jer će se rekonstrukcija mosta samo nastaviti na ove radove", pojasnio je Parača.

Projekat su predložili inžinjeri sa Građevinskog fakulteta i stručnjaci za mostove, dodao je.

Kazao je da će se paralelno sa radovima pripremati za rekonstrukciju mosta, u šta spada izrada projekta za Trmanjski most.

Parača tvrdi da je kompanija "Crnagoraput" zadužena za održavanje mosta dok ne počnu radovi, kao i da su juče pustili i teretne kamione da saobraćaju preko njega.

Na mostu se u noći između utorka i srijede zbog nevremena otvorila velika rupa, kroz koju se vidio potok ispod njega, pa je put zatvoren.

Iz preduzeća “Crnagoraput”, koje je nadležno za održavanje državnih puteva, za “Vijesti” tvrde da ni to rješenje nije idealno, ali da će izdržati do ozbiljnije sanacije.

Parača je ranije kazao da je Trmanjski most izgrađen prije 50 godina, od kada se na njemu ništa nije radilo. Iz Auto-moto saveza Crne Gore juče i dan ranije saopšteno je da je oštećen most Pjenavac, a ne Trmanjski.

Zbog toga je i došlo do greške u objavljivanju u medijima, pa i u “Vijestima” i na portalu “Vijesti”.

Bonus video: