Trmanjski most 50 godina nije sređivan

Nakon višesatnog prekida saobraćaja, most je saniran i otvoren, ali će šleperi morati da idu alternativnim putevima
148 pregleda 0 komentar(a)
most Pjenavac, Foto: Savo Prelević
most Pjenavac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2017. 10:13h

Direkcija za saobraćaj ćedanas sa Građevinskim fakultetom i građevinskim inžinjerima, specijalizovanim za mostove pronaći trajno rješenje za sanaciju Trmanjskog mosta. To je obećao direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača, nakon što je most juče saniran oko 13 sati, pošto je nekoliko sati bio obustavljen saobraćaj na tom dijelu magistrale između Podgorice i Kolašina.

Na mostu se u noći između utorka i srijede zbog nevremena otvorila velika rupa, kroz koju se vidio potok ispod njega, pa je put zatvoren.

Iz preduzeća “Crnagoraput”, koje je nadležno za održavanje državnih puteva tvrde da ni to rješenje nije idealno, jer će šleperi i prikolice morati da idu alternativnim putevima.

Parača je kazao da nema osnova da se traži nečija odgovornost zbog ovoga, jer je mostu izgrađen prije 50 godina, od kada se na njemu ništa nije radilo.

"Mislim da je most već zreo za neku rekonstrukciju i da su se stekli uslovi da se uskoro raspiše tender. Što se tiče sanacije, trenutno su postavljene tri ploče, težine po tri tone, a sjutra bi trebalo u saradnji sa Građevinskim fakultetom i inžinjerima za mostove trebalo pronaći trajno rješenje za sanaciju mosta, odnosno jačanje konstrukcije mosta. Mislim da ćemo to moći da završimo do početka sezone”, kazao je Parača.

Putnička i teretna vozila su juče, nakon zatvaranja magistrale Podgorica - Kolašin za sve vrste vozila, putovala preko alternativnog puta Podgorica - Mateševo - Kolašin.

Međutim, i taj put je juče ujutru bio neprohodan zbog velikog nameta snijega, koji je napadao tokom noći. Čitalac “Vijesti” juče ujutru je putovao oko šest sati do Podgorice, jer je na tom putu bila ogromna gužva, a čistač, tvrdi, nije dolazio gotovo četiri sata.

“Put je bio otvoren za mala auta ali su problem napravili kamioni koji su išli i zaglavljivali se. Zbog toga su pravljene duge kolone. Ovo je katastrofa da za četiri sata nema više putača, čistača, policije koja bi spriječila da kamioni saobraćaju ovim putem i prave dodatni problem”, rekao je čitalac “Vijesti”.

Iz “Crnagoraputa” saopštili su da je čistač prošao i da je put očišćen.

Do sezone će biti završena većina puteva

Parača je “Vijestima” kazao da će do kraja maja biti gotovi radovi na tunelu Mekavac, gdje će, tvrdi, uspjeti da postave i rasvjetu.

“Imaćemo jedan kvalitetan tunel, sa svim sadržajima, koji će biti potpuno spreman za sezonu i olakšaće put do Cetinja i primorja”, kazao je.

On je kazao da će do sezone biti završeni gotovo svi radovi koji se rado na putevima, koji povezuju Glavni grad i primorje.

“Jedino će ostati neka tri kilometra na Brajićima, koja će se raditi tokom sezone”, kazao je Parača.

Objašnjenje: Iz Auto-moto saveza Crne Gore juče i danas je saopšteno da je oštećen most Pjenavac, a ne Trmanjski. Zbog toga je i došlo do greške u objavljivanju u Vijestima i na portalu Vijesti.

Bonus video: