Voda teče iz doba Austrougarske

Početkom 20. vijeka, austrougarska vojska obnovila je izvorište i vodovodom, dugim oko tri kilometra, vodu sprovela do dijela sela gdje je zgrada osnovne škole građena osamdesetih godina 19. vijeka
87 pregleda 2 komentar(a)
bunari Austrougarska, Foto: Slavica Kosić
bunari Austrougarska, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.04.2017. 19:19h

U selu Kameno, u zaleđu Herceg Novog, još je u upotrebi vodovod izgrađen prije više od jednog vijeka.

Na mjestu Dizdarica, izvor su kaptirali Turci dok su vladali tim dijelom Boke.

Početkom 20. vijeka, austrougarska vojska obnovila je izvorište i vodovodom, dugim oko tri kilometra, vodu sprovela do dijela sela gdje je zgrada osnovne škole građena osamdesetih godina 19. vijeka.

Na toj trasi izgrađene su još dvije bistijerne koje se i danas koriste, a izvori, ali i šahtovi, svjedoče o istoriji.

Vodovod je obnovljen poslije Drugog svjetskog rata.

“Vodovod nije pretjerano zahvalan za pokazivanje, budući da se najveći dio skriva pod zemljom, ali obilazak dva bunara na starom pješačkom putu od Kamenog ka Vratlu, neizostavan je dio svakog organizovanog prolaska grupa šetača i planinara. Poklopci šahtova izgladaju kao da su juče izliveni, a ujedno otkrivaju svoje porijeklo. Ko potraži po Internetu, brzo će naići na detalje o proizvođaču, firmi Bopp & Reuther, koju su 1872. u Manhajmu osnovali Carl Reuther i Carl Bopp...”, objašnjava v.d. direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Stačević.

Od 1823. do 1914. godine, Austrougarska je u Boki i zaleđu izgradila sedamdesetak većih i manjih tvrđava i nekoliko stotina drugih vojnih objekata, stotine kilometara kolskih i pješačkih puteva od kojih se većina i danas koristi.

Pop Savo Nakićenović u Antropogeografskoj studiji Boka iz 1913. bilježi: “Samo u južnom dijelu Kamenog ima izvora živih a zovu se Banja, Kotobilj, Vodica i Jama. U ostalom selu nema živih voda: zato je narod prisiljen bio graditi bunare i u njima vodu kapavicu sakupljat. Ovdje vojništvo češće ljetne vježbe vrši, te strada od žeđi; zato je vojnička vlast 1908. dovela vodovodom vodu Dizdaricu, koja je između Kamenog i Žlijeba, te je selu izobila sada vode“.

Bonus video: