"Inspektori ne smiju da ruše kad zastupa Ana Đukanović"

Vuksanovićeva (SDP) je kazala da Vlada i državni organi ignorišu zahtjeve lokalne samouprave, od kada nije na vlasti Demokratska partija socijalista
160 pregleda 9 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.04.2017. 14:25h

Inspektori za uređenje prostora, koji rade pri Upravi za inspekcijske poslove odbili su da sruše nelegalno izgrađen objekat na državnoj zemlji, pored rijeke Svinjače, u Kolašinu.

Iako je inicijativu za inspekcijsku kontrolu podnijela kolašinska Opština, objekat, koji je upisan na ime Radmile Lagić, još uvijek stoji na obali rijeke. Na pitanje zašto je divlji objekat izvjesne Lagić tako zaštićen, gradonačelnica Kolašina Željka Vuksanović objasnila je juče da ta građanka ne živi u Kolašinu, ali da je zastupa advokatska kancelarija Ane Đukanović.

Kolašinska gradonačelnica je juče u Podgorici održala pres konferenciju, na kojoj je govorila o opstrukcijama koje ima iz Podgorice, navodeći ovaj slučaj kao jedan u nizu.

Glavna administratorka Opštine Kolašin Perunika Popović kazala je da je inspekcija donijela rješenje o rušenju objekta, koje je kasnije poništilo Ministarstvo turizma i održivog razvoja.

Ona je navela da u dopisu koje je Opština dobila, piše da su „na osnovu novih saznanja, za postupanje u konkretnom slučaju nadležni drugi organi“, ali se, kako je pojasnila, ne navodi koji su to organi.

„Ni rješenje inspektora o uklanjanju objekta, ni žalba, ni drugostepeno rješenje kojim je poništeno rješenje inspektora nisu dostavljeni Opštini Kolašin“, saopštila je Popović na konferenciji za medije.

Vuksanovićeva (SDP) je kazala da Vlada i državni organi ignorišu zahtjeve lokalne samouprave, od kada nije na vlasti Demokratska partija socijalista.

Rad lokalne samouprave, kako smatra Vuksanović, najviše otežava Uprava za inspekcijske poslove. „Kod nas je Upravna inspekcija konstantno prisutna“, saopštila je.

Ona tvrdi da je Ministarstvo finansija prekršilo autonomiju te Opštine kada je na budžet za 2015, iako je Opština tražila, nije dalo mišljenje kako bi se spriječilo usvajanje budžeta i “raspustila vlast“. Vuksanović je poručila da je vlast u Kolašinu stabilna i pored „svih ometanja i ograničavanja“ i da se može raditi zakonito i napraviti red bez učešća DPS-a.

Naše koncesije daju Podgorici i BP

Vuksanović je juče kazala da kolašinska lokalna samouprava nema uvid u način na koji se uplaćuju koncesije , a kako je ukazala, ni saznanja na koji način se taj novac troši.

„Gotovo sa potpunom sigurnošću, za određene koncesije , mogu reći da ne idu u budžet Opštine, iako se ta prirodna dobra iskorišćavaju na teritoriji Kolašina. Upoređivanjem nekih podataka, došli smo do saznanja da se naknade za neke koncesije umjesto Kolašinu, uplaćuju opštinama Podgorica i Bijelo Polje“, kazala je Vuksanović.

Bonus video: