Za počasnu paljbu daće 71.400 eura

Ponude zainteresovanih dobavljača municije i opreme primaju se do 3. maja
84 pregleda 0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 11.04.2017. 19:35h

Ministarstvo odbrane raspisalo je tender za nabavku vježbovnih i ubojnih sredstava ukupne procijenjene vrijednosti 350 hiljada eura sa PDV-om.

Od toga će se za artiljerijsku municiju za počasnu paljbu potrošiti čak 71.400 eura. Nabavlja se naime, 400 komada manevarske municije za haubice D-30, kalibra 122 mm. Dvanaest ovih oruđa glavno su artiljerijsko sredstvo u Vojsci Crne Gore, ali s obzirom na nedostatak adekvatnih vojnih poligona, ove haubice gotovo da se ne upotrebljavaju u svojoj osnovnoj namjeni.

Njima se najčešće izvodi počasna artiljerijska paljba za veće državne praznike, obično u mjeri deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, što znači da će novih 400 granata koje se sada kupuju, biti dovoljno za obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana državnosti u sledeće tri godine.

Za pješadijska nastavna sredstva izdvojiće se 134.633 eura, a u tom djelu narudžbe najbrojnija je manevarska municija kalibra 5,56 mm za automatske puške Heckler&Koch kojima je naoružana pješadija VCG. Kupuje se 200 hiljada komada tih metaka, ali i 390 komada vježbovnih, dimnih i osvjetljavajućih metaka kalibra 40 mm za potcijevni bacač granata kojima je opremljen jedan broj tih pušaka. U ovoj nabavci kupuje se i ukupno 600 vježbovnih granata za minobacače kalibra 60, 82 i 120 mm.

Za razna pješadijska inženjerijska sredstva (dimne i šok bombe, topovske udare i slično) izdvojiće se 92.106 eura, dok je za streljačka nastavna sredstva i za štitna sredstva opredijeljen iznos od 30.083 eura.

U tom dijelu narudžbe je takozvana simunition municija za automatske puške kalibra 5,56 mm i pištolje Glock kalibra 9 mm, kao i oprema za za štitu od te municije. “Simunition” naime, omogućava vrlo realan trening vojnika jer svojim manjim barutnim punjenjem i nesmrtonosnim plastičnim zrnima punjenim bojom, pruža veoma realan utisak otvaranja vatre na protivnika, odnosno izbjegavanja vatre za drugu stranu u vježbi.

Za trenažna sredstva za pružanje prve medicinske pomoći utrošiće se 2.737 eura, dok će se za nabavku jedne najmodernije simulacione medicinske lutke u prirodnoj veličini koja vjerno oponaša gotovo sva traumatska stanja - od srčanog udara do amputacije udova,, biti izdvojeno 19.040 eura.

Ponude zainteresovanih dobavljača municije i opreme primaju se do 3.maja.

Bonus video: