Smjena glavne upravne inspektorke Dragice Anđelić: Kad premijer posprema

Kako rezultati inspekcijskog nadzora u opozicionom Kolašinu nijesu bili po volji premijera Duška Markovića, ministarka javne uprave Suzana Pribilović daje otkaz glavnoj upravnoj inspektorki Dragici Anđelić, iako ona taj nadzor nije ni radila. Ali je prethodno otkrila zanimljive podatke o državnoj upravi, koje je Vlada proglasila tajnim
225 pregleda 31 komentar(a)
Dragica Anđelić (novina)
Dragica Anđelić (novina)
Ažurirano: 11.04.2017. 10:41h

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović smijenila je glavnu upravnu inspektorku Dragicu Anđelić. Zvanični razlog: nesavjesno i nestručno vršenje inspekcijskog nadzora.

Anđelić tvrdi da je njena smjena politički motivisana, a da pritom Vlada nije ispoštovala ni zakonsku proceduru, već je na brzinu, po sistemu čistki, izbacila sa posla.

Povod za razrješenje je inspekcijski nadzor Opštine Kolašin, koji Anđelićeva nije ni vršila, već je bio povjeren njenim kolegama. Iako je i njihov rad ocijenjen kao zakonit i blagovremen, inspektorka Anđelić je izvukla deblji kraj zato što inspekcija nije ispunila očekivanja Vlade i pronašla nezakonitosti u radu ove opozicione opštine.

U Rješenju o razrješenju, Anđelićevoj se na teret, kao manjkavi, stavljaju dva izvještaja o stanju upravnih stvari za 2014. i 2015.godinu.

Izvještaj za 2014. Vlada je usvojila u julu 2015, ali je tražila dodatnu Analizu postupanja u predmetima o kojima je odlučeno u drugostepenom upravnom postupku i upravnom sporu. Ova je donijela zanimljive činjenice o radu organa državne uprave. Naime, znatan broj predmeta je rješavan van svih razumnih rokova, pa je bilo predmeta koji nijesu završeni čak devet godina, a akti pojedinih organa su poništavani i do 16 puta! U Analizi je istaknuto i da od 2007, od kada datiraju neriješeni predmeti, nijedan državni službenik nije snosio sankcije za neuspješno izvršeni posao.

Zbog prezentacije ovako ,,sjajnih'' rezultata Vlada je Analizu označila tajnom, iako je Zakonom o državnoj upravi propisano da je izvještavanje o radu državnih organa javno i transparentno.

Inspektorka Anđelić u Žalbi na razrješenje navodi da je tadašnji potpredsjednik Vlade Duško Marković izjavio da Vlada neće ni razmatrati Izvještaj za 2015, jer zna kako rade organi državne uprave, već Vladu zanima kako rade lokalne samouprave. Naloženo je da se Izvještaj dopuni pregledom inspekcijskog nadzora za svaku opštinu pojedinačno...

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: