Učenici stekli praktična znanja tokom Akcionog dana

Koordinatorka Omladinskog programa u nevladinoj organizaciji Juventas, Marija Stajović, koja je zaposlila desetoro srednjoškolaca tokom Akcionog dana, kazala je da radni zadaci učenika nisu teški i da se odnose na saradnju sa srednjim školama
76 pregleda 0 komentar(a)
Akcioni dan, Foto: PR Centar
Akcioni dan, Foto: PR Centar
Ažurirano: 06.04.2017. 17:16h

Projekat Akcioni dan, tokom kog je više od 230 podgoričkih srednjoškolaca radilo u državnom i privatnom sektoru, omogućio je učenicima da steknu praktična znanja, koja će im pomoći da se opredijele za buduća zanimanja.

Predsjednik Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), Jovan Bojović, ocijenio je da projekat Akcioni dan, koji sprovodi UNSCG u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i srednjim školama u Podgorici, prilika da se srednjoškolcima pruže praktična znanja i vještine u radu, shodno obrazovnom profilima.

"Danas će u Podgorici usluge rada za 47 poslodavaca pružati 234 srednjoškolca. Učenici će za svoj rad dobiti dnevnicu od deset eura, koja će biti raspoređena u poseban fond iz kojeg će se kasnije finansirati projekti učeničkih parlamenata", rekao je Bojović.

Prema njegovim riječima, projekat dokazuje da su srednjoškolci spremni da stiču nova znanja, rade za sebe i jedni za druge.

"Oni današnjim radom zarađuju novac koji ćemo kasnije u potpunosti iskoristiti za srednjoškolce“, objasnio je Bojović.

Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković, kazao je da je Akcioni dan još jedan korak ka promovisanju stručnog obrazovanja, a cilj je, kako je objasnio, da se napravi sprega između učenika i poslodavaca i da se poveća fond časova praktične nastave.

"Centar za stručno obrazovanje je na raspolaganju UNSCG i podržaće svaku njihovu akciju. Nadam se da će se Akcioni dan sljedeće godine proširiti na sve gradove Crne Gore i da će više srednjoškolaca biti raspoređeno kod poslodavaca“, rekao je Rajković.

Predstavnica Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Tanja Zečević-Miranović, kazala da je raduje što će CEDIS, kroz projekat Akcioni dan, pružiti podršku obrazovnom sistemu Crne Gore i pomoći srednjoškolcima da se, kako je pojasnila, opredijele za buduće zanimanje.

"Kod nas je danas 15 učenika, koji će obići sektore upravljanja i mjerenja, a mi se svakako trudimo da budemo dobri domaćini“, rekla je Miranović.

Portparolka Ministarstva prosvjete, Milica Lekić, kazala je da taj resor partner UNSCG na projektu Akcioni dan i poslodavac za 17 srednjoškolaca.

"Od toga broja, 12 učenika je iz srednjih stručnih škola, a petoro je gimnazijalaca. Ovu akciju smo sa zadovoljstvom podržali, jer ona podstiče ono na čemu Ministarstvo prosvjete insistira, a to je jačanje kvaliteta praktičnog obrazovanja u srednjim školama i na fakultetima“, poručila je Lekić.

Učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, Nikola Radenović, koji je u okviru projekta Akcioni dan radio u CEDIS-u, kazao je da je to iskustvo za njega jako bitno zbog toga što, kako je rekao, daje mali dobrinos većem cilju.

"Osim što zarađujem novac za humanitarne svrhe, veoma je važno to što dobijam iskustvo u radu u ovakvim postrojenjima“, poručio je Radenović.

I Stefan Đurišić iz srednje Elektrotehničke škole je zadovoljan što je dobio priliku da na dan radi u CEDIS-u.

"Prvi put sam ovdje, zadovoljan sam što sam vidio tolika strujna kola i ovaj dan u CEDIS-u je na mene ostavio lijep utisak“, rekao je Đurišić.

Radni dan u CEDIS-u ispunio je očekivanja i Nikolinog i Stefanovog školskog druga Miloša Vukadinovića, koji je rekao da je dobio dobru sliku o tome čime će se baviti u budućnosti.

"U CEDIS-u su nas ugostili odlično i pokazali nam ono što nam je potrebno za dalji razvoj i dalje školovanje, a predstavljen nam je i dio posla kojim ćemo da se bavimo“, pojasnio je Vukadinović.

Koordinatorka Omladinskog programa u nevladinoj organizaciji Juventas, Marija Stajović, koja je zaposlila desetoro srednjoškolaca tokom Akcionog dana, kazala je da radni zadaci učenika nisu teški i da se odnose na saradnju sa srednjim školama.

"Radiće distribuciju naših materijala, pri čemu treba da pozovu škole, razgovaraju sa PP službama, spakuju materijale i ponesu im. Takođe, treba da dostave materijale i nekim nevladinim organizacijama. Jedan dan je kratak period da ih uključimo u nešto veće i zahtjevnije, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno“, kazala je Stajović.

Ona smatra da je veoma važno da mladi budu aktivni u svojoj školi i u zajednici.

"Upravo zbog toga postoje učenički parlamenti, da bi pored formalnog znanja, djeca naučila nešto i o drugim stvarima koje će im biti jako bitne, pogotovo kada uđu na tržište rada“, istakla je Stajović.

Učenica drugog razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“, Đorđina Terzić, smatra da je Akcioni dan „sjajna prilka“ da srednjoškolci spoznaju budući poziv.

"Mnogo nas je zainteresovano za rad i volontiranje. U Juventasu je divna atmosfera i mogu sebe zamisliti ovdje“, rekla je Terzić.

Projekat Akcioni dan prvi put sprovodi UNSCG u Crnoj Gori, u partnerstvu sa Centrom za stručno obrazovanje i SHL fondacijom.

Bonus video: