Herceg Novi: NVO Sinergija organizovala čišćenje gradskih zidina

Radnici Komunalnog Stambenog preduzeća motornim alatom pomogli su da se zidine lakše raščiste od drveća koje je tu počelo da raste
104 pregleda 0 komentar(a)
čišćenje, Herceg Novi, Foto: NVO Sinergija
čišćenje, Herceg Novi, Foto: NVO Sinergija
Ažurirano: 04.04.2017. 12:10h

NVO Sinergija je u okviru projekta izrade Studije zaštite graditeljskog nasljeđa koju izvodi u saradnji sa Fondnacijom Petrović Njegoš i stručnjacima iz Francuske proteklog vikenda organizovala akciju čišćenja zidina hercegnovskog Starog grada, kod Peraških vrata. U akciji su učestvovali NVO Naša Akcija, OKC, NVO Urban Nova i Komunalno Stambeno preduzeće.

Gradske zidine su na tom mjestu probili Peraštani 1538. godine koji su pomogli snagama Andrea Dorie koji je bio na čelu špansko-mletačke flote da od Turaka zauzmu Herceg Novi U spomen na taj događaj prolaz je nazvan „Peraška vrata.

“Zaprepašćujuće je stanje ovog kulturnog dobra jer godinama niko nije vodio računa o tom vrijednom kulturno istorijskom dobru. Vjerovatno je to sudbina svih kulturnih dobara koja ne donose novac i zaradu”, kaže predsjednik NVO Sinergija Vuk Čvoro. Uvjeren je da bi dobro osmišljenim programom i dobrim menadžmentom , zidine Starog grada mogle biti turistički valorizovane. Podsjeća da je ulaznica na bedeme susjednog Dubrovnika 10 eura i da taj grad samo od ulaznica godišnje prihoduje i do milione eura. Čvoro smjelo tvrdi da su dubrovačke zidine u odnosu na hercegnovske, gdje se sa svakog dijela pruža specifičan pogled i drugačija vizura , “jako dosadne” .

“Da bi zidine bile bolje sagledane i analizirane potrebno je prvenstveno da se raščiste od zelenila. Stoga je NVO Sinergija krenula u organizacijz serija raščišćavanja zelenila”, ističe Čvoro i podsjeća da je prva akcija bila organizovana krajem prošle godine kada očistili zidine uz istočnu stranu tvrđave Forte Mare uz pomoć Komunalno Stambenog preduzeća, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Turističke organizacije. U februaru i martu su čistili zidine oko tvrđave Citadela - Mezzaluna. NVO Sinergija je tada organizovala samostalno raščišćavnje radi lakše koordinacije, bez učesnika gradskih javnih institucija.

Akciji čišćenja zidina oko Peraških vrata su pritekli u pomoć volonterij NVO Naša Akcija iz Podgorice, a priključili su se i aktivisti iz OKC i Urban Nova iz Herceg Novog, kao i volonteri NVO Sinergija. Radnici Komunalnog Stambenog preduzeća motornim alatom pomogli su da se zidine lakše raščiste od drveća koje je tu počelo da raste.

NVO Sinergija planira nove akcije čišćenja gradskih zidina, a u maju očekuju novu posjetu i radionicu sa francuskim ekspertima i članovima Fondacije Petrović Njegoš koja je finansirala opremu za čišćenje i dolazak volontera iz Podgorice.

Bonus video: