Da li je novac ućutkao sindikate?

Pavićević: Ako smatraju da oni koji su se izborili za Zadrugu ne treba da imaju prednost, neka zaštitu traže kroz institucije
462 pregleda 5 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Ljiljana Krivokapić, Miodrag Radunović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Pavićević, Ljiljana Krivokapić, Miodrag Radunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2017. 06:22h

Sindikat doktora medicine (SDM) pozvao je Ministarstvo zdravlja da utvrdi da li je novac opredijeljen za igradnju stanova za zaposlene u zdravstvu trošen u druge namjene.

Oni su, u pismu dostavljenom "Vijestima", naveli da su predsjednici dva reprezentativna strukovna sindikata zdravstva Vladimir Pavićević i Ljiljana Krivokapić donijeli Pravilnik koji sadrži diskriminatorsku odredbu, jer prednost daje članovima ta dva sindikata.

Stambenu zadrugu su 2012. godine osnovali Ministarstvo zdravlja, Sindikat zaposlenih zdravstva, na čijem je čelu Krivokapićeva i Sindikat zdravstva, čiji je predsjednik Pavićević.

Vlada za projekat Stambenoj zadruzi, kako se navodi u pismu koje je potpisala predsjednica Sindikata doktora medicine dr Milena Popović, svake godine uplaćuje 350.000 eura.

“Od tog i novca koji se od 2012. godine sliva u budžet Stambene zadruge po osnovu plaćanja članarine, na placu koji je oslobođen komunalija, a koji ustupa Opština, grade se zgrade za zaposlene u zdravstvu. Međutim, od kako je osnovan Sindikat doktora medicine dr Pavićević koji je do skoro bio predsjednik Stambene zadruge, a dr Krivokapić predsjednik Skupštine, donijeli su pravilnik po kojem se dodjeljuje dodatnih 10 poena svim članovima zadruge koji su u kontinuitetu i članovi sindikata koje oni vode. Od dr Pavićevića i dr Krivokapić zahtijevali smo da uklone iz Pravilnika ovu diskriminatorsku odredbu, što su isti odbili,” navodi Popović.

Krivokapićeva je juče "Vijestima" kazala da nema ništa sporno u tome da i SDM bude osnivač Stambene zadruge. Ona je naglasila da bi se i lično založila da ljekari apliciraju pod jednakim uslovima za stanove.

Pavićević je kazao "Vijestima" da je Stambena zadruga formirana kao jedan od rezultata štrajka zdravstvenih radnika 2011-2012. godine, koji je trajao dva i po mjeseca, a koji je drugi po redu koji su vodila dva reprezentativna strukovna sindikata. "Sva poboljšanja po pitanju uslova rada, godišnjih odmora, zarada i ostalih beneficija u sistemu zdravstva koje su izborili članovi ovih sindikata se primjenjuju na sve zaposlene u sistemu zdravstva...", kazao je Pavićević.

On smatra da "ako neko smatra da članovi sindikata koji su štrajkovali i izborili stvaranje zadruge ne treba da imaju makar malu prednost u odnosu na one koji nijesu podržavali tu borbu, imaju pravo da zaštitu svojih prava zatraže kroz institucionalne postupke". Pavićević je rekao da je Pravilnik donešen 2012. godine i da svi članovi skupštine imaju pravo da amandmanski utiču na njega.

"Moram da priznam da ne znam kad je osnovan SDM, ali znam da je duži niz godina u osnivanju i medijskoj kampanji", rekao je Pavićević.

U dopisu SDM navodi se da pored članarine, većinu novca za izgradnju stanova obezbijedila je Vlada iz budžeta u ukupnom iznosu od 1.400.000 eura. “Pozivamo Ministarstvo zdravlja da izvrši kontrolu da li je novac za izgradnju stanova trošen u druge svrhe te da li je to razlog višegodišnjeg ćutanja dva sindikata zdravstva,” navodi Popović.

Stanovi Zadruge 650 eura po kvadratu, na tržištu 1.092 eura

Sindikat doktora medicine pokušaće da zakaže sastanak sa premijerom i predloži plan rješavanja stambenog pitanja ljekara. Njima je, kako navodi Mirjana Popović Samardžić, nejasno zašto se stanovi u Stambenoj zadruzi prodaju "po gotovo tržišnoj cijeni (650 eura) ".

Ljiljana Krivokapić je kazala da se stanovi kupuju po povoljnijim uslovima od tržišne cijene. Predsjednik Upravnog odbora te zadruge Mihailo Babović kaže da je, po konkursu zadruge objavljenog ovog mjeseca, cijena kvadrata u katastarskoj opštini Podgorica III 674 eura, dok je po podacima Monstata, prosječna cijena kvadrata u novogradnji u Podgorici je 1092 eura.

Bonus video: