Na Filološkom fakultetu u Nikšiću održano Recitatorsko podne

U prvom dijelu događaja, kojim je moderirala studentkinja treće godine Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Katarina Makočević studentkinje i studenti su recitovali svoje, kao i stihove poznatih pjesnika
191 pregleda 0 komentar(a)
Filološki fakultet u Nikšiću, Foto: Filološki fakultet Nikšić
Filološki fakultet u Nikšiću, Foto: Filološki fakultet Nikšić
Ažurirano: 29.03.2017. 16:35h

Danas je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, a u organizaciji Filološkog fakulteta, Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Književne radionice (koju vode prof. dr Tatjana Đurišić-Bečanović i mr Ksenija Rakočević) održano Recitatorsko podne, a nakon toga predavanje mr Vuka Uskokovića.

U prvom dijelu događaja, kojim je moderirala studentkinja treće godine Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Katarina Makočević studentkinje i studenti su recitovali svoje, kao i stihove poznatih pjesnika. Osim studenata pomenute katedre, učešće u Recitatorskom podnevu uzeli su i njihove kolege sa Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. Kako je Katarina Makočević naglasila, studenti ove katedre planiraju da u budućnosti organizuju niz ovakvih događaja, te je istakla i da na toj katedri studiraju najbolji studenti i studentkinje Univerziteta Crne Gore, s obzirom na to da su na njoj i dobitnica Plakete UCG Nevena Tomić i dobitnica CANU nagrade za najbolje studente Tijana Rakočević.

Nakon toga, mr Vuk Uskoković, politikolog i predavač-asistent na UDG-iju održao je predavanje prisutnim studentima i studentkinjama.

Uskoković je govorio o problemu nacionalizma u jeziku, te pri tom sagledavao začetak ovog problema od romatičarskih postulata do danas. Uskoković je istakao da ga vrlo raduje što se premošćava podjela između privatnih i državnog univerziteta, te se stvara most saradnje, kao i to što se istovremeno obraća studentima sa dvije katedre, različito nazvivanog, ali suštinski istog jezika. Istakao je da je smiješno što se danas protiv jezičkih nacionalista borimo upravo onim sredstvima kojim su se protiv Vuka Karadžića borili njegovi protivnici. Medijator predavanja sa Uskokovićem bio je student druge godine Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Đorđije Đukanović.

Bonus video: