Planske dokumente nemaju četiri grada

Devet godina od donošenja Zakona, opštine Herceg Novi, Kotor, Budva i Bar i dalje nemaju usvojena strateška planska dokumenta za svoju teritoriju
184 pregleda 3 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.03.2017. 19:36h

Vlada je zadužila ministarstva održivog razvoja i turizma i kulture da ubrzaju izradu i donošenje Prostornog plana posebne namjene za obalno područje (PPPNOP) i Studije zaštite kulturnog nasljeđa kao jedno od rješenja za nepostojanja planske dokumentacije u četiri primorske opštine.

“Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata iz 2008. opštinama je propisana obaveza izrade Prostorno urbanističkih planova (PUP). Devet godina od donošenja tog Zakona, opštine Herceg Novi, Kotor, Budva i Bar i dalje nemaju usvojena strateška planska dokumenta za svoju teritoriju“, navodi se u Informaciji o nepostojanju prostorno- planske dokumentacije koju je Vlada razmatrala kao predlog mjera za unapređenje stanja.

Vlada je zaključila da se ubrza donošenje PPPNOP, čija je izrada povjerena Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje Aca Đukanović, brata lidera DPS-a Mila Đukanovića.

U konzoricijumu obrađivača plana koji bi trebalo da, kako stoji u najnovijem vladinom dokumentu, bude usvojen u prvoj polovini ove godine, nalaze se i MonteCEP-Kotor i Horwath i Horwath Consulting doo Zagreb.

Plan obuhvata teritorije opština Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, izuzev prostora nacionalnih parkova i morski pojas do spoljne granice teritorijalnog mora, za period do 2030.

“Razlozi za nepostojanje planske dokumentacije... su, uglavnom, nepoštovanje ugovorenih rokova izrade, odnosno neažurnost obrađivača planske dokumentacije, ponovljeni postupci javnih nabavki, neažurnost nosilaca pripremnih poslova, ali i neophodnost izrade specijalizovanih studija. Evidentno je da izrada četiri nedostajuća PUP-a nedopustivo dugo traje, budući da su u većini slučajeva započeti još 2009. a sada su tek u fazi Nacrta ili Prednacrta. Osim toga, na osnovu do sada dostavljenih izvještaja i mišljenja nadležnih institucija, a i na osnovu uvida u same dokumente , jasno je da je njihov kvalitet daleko ispod očekivanog nivoa“, piše u vladinoj informaciji.

Navodi se da su opštine Kotor, Budva i Herceg Novi donedavno koristile Prostorne planove opština (PPO), donesene po starom zakonu o planiranju iz 2005. i neusklađene sa Prostornim planom Crne Gore iz 2008.

“Zakon o uređenju prostora i izgradnji propisao je da se od 31. decembra 2015. stari PPO više ne primjenjuju, tako da su ove tri opštine trenutno bez najvažnijeg strateškog prostorno-planskog dokumenta. Bitno je napomenuti da Opština Bar do sada nije ni imala planski razrađenu teritoriju cijele opštine, jer u periodu prije 2008. nije donijela Prostorni plan opštine, već je prostorni razvoj bazirala na generalnim urbanističkim planovima, koji obuhvataju samo urbani dio naselja, što smatramo velikim nedostatkom... Budući da se planskom razradom stvaraju, između ostalog, pretpostavke za uređenje građevinskog zemljišta, razvoj novih turističkih, privrednih i ostalih razvojnih zona, kvalitetno planiranje infrastrukture, kao i definisanje koncesionih područja, jasno je da je usvajanje strateške prostorno planske dokumentacije od ključne važnosti za razvoj opština“.

Opštine ostale gluve na više puta ponovljeno upozorenje Ministarstva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u više navrata se obraćalo opštinskim službama da ubrzaju izradu prostorno-urbanističkih planova, sa obavezom da se planska rješenja usklade sa PPPNOP koji je prošao javnu raspravu u martu 2016.

“Kao primarnu mjeru za unapređenje stanja, Ministarstvo predlaže usvajanje Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje. Odluku o izradi ovog plana Vlada je donijela aprila mjeseca 2011. godine, i on je u fokusu najznačajnijih obaveza Ministarstva, budući da... daje regionalni planski okvir kojim će se integralno sagledati potencijali i kapaciteti obalnog područja, te kreirati instrumenti za održivi razvoj područja. Kao krajnji rezultat dobiće se strateški dokument koji će definisati sistem organizacije i uređenja prostora obalnog područja, uključujući i uputstva kroz raspored funkcija i zona za pojedine namjene kao i zajedničke standarde korišćenja. Za očekivati je da će procedura upućivanja PPPNOP na usvajanje Skupštini biti završena u prvoj polovini 2017“, piše u vladinom dokumentu.

Bonus video: