Front bi proteste, a Popović radnu grupu

Poslanici saglasni da treba što prije doći do rješenja. Lider LP objasnio kako je podržao “nesrećni predlog” Vlade u Skupštini
23 komentar(a)
Majke, protest, Foto: Filip Roganović
Majke, protest, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.03.2017. 07:42h

Demokratski front (DF) pozvao je sve opozicione partije, građane, slobodne intelektualce, sindikate da se ujedine kako bi se riješio problem majki koje osamnaesti dan protestuju, a šesti dan štrajkuju glađu ispred Skupštine.

Poslanici te partije, ali i Demosa, Demokrata, SNP-a i Liberalne partije, juče su na poziv majki došli na protest kako bi obrazložili stavove u vezi sa naknadama i ponudili konkretna rješenja za korisnice naknada za troje i više djece.

Nebojša Medojević (PzP) kazao je da postoje tri rješenja za majke kojima su naknade smanjene za 72 i 48 eura.

“Jedno je bilo 16. oktobra, kada su neke od vas glasale za DPS. Drugo rješenje je da Bošnjačka partija u ponedjeljak otkaže povjerenje Vladi. Ako to neće da urade, da sva opozicija i svi građani naprave pobunu. Mi smo spremni da sjednemo sa svim liderima opozicionih partija i da se dogovorimo”, rekao je Medojević.

On je policajcima koji obezbjeđuju skup kazao da je sljedeće smanjenje zarada u javnom sektoru.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović, koji je 2015. godine glasao za naknade, a krajem prošle godine za njihovo smanjenje, pozvao je premijera Duška Markovića da hitno oformi radnu grupu u narednim satima, u kojima će biti i predstavnice majki.

On je Vladin predlog zakona kojim su naknade majkama smanjene opisao kao “nesrećan” i obrazložio kako je došlo do toga da je glasao za njega u Skupštini.

“Na taj predlog LP nije mogao uticati, jer ne učestvujemo u radu Vlade. Kasnije, LP podnosi tri amandmana - prvi da se isplaćuje 60 odsto prosječnog ličnog dohotka za jednu kategoriju majki. Riječ je o predlogu LP koji smo imali prije tri godine. To bi bilo danas 300 eura, a za majke na birou 175 eura. Nažalost, taj predlog niko osim mene nije prihvatio u Skupštini. Treći amandman tiče se dječjih dodataka za 4.300 djece. Poslije mnogo zbrke ta djeca su ipak dobila po 33 eura, šest mjeseci ranije, dakle od 1. jula ove godine. U načelu nijesam glasao za predlog zakona o smanjenju, a kad je Ministarstvo finansija prihvatilo amandman za dječje dodatke mislio sam da treba uzvratiti i glasao sam za smanjenje”, objasnio je Popović.

On se izvinio, dodavši da je bilo pitanje momenta šta uraditi u tom drugom glasanju.

Goran Radonjić iz Demosa ocijenio je da su na ispitu funkcionalnost sistema i zakona, a Neven Gošović iz Demokrata da je Ustavni sud najneefikasniji u Crnoj Gori i da izmijenjeni zakon ne može da opstane u pravnom sistemu. Predsjednica koordinacionog odbora majki Željka Savković rekla je da majke neće odustati od zahtjeva i pozvala sve građane da im se pridruže u borbi. Istakla je da se majke bore za budućnost djece, dodavši da žele miran život i poštovanje zakona u Crnoj Gori.

Bonus video: