Svako ministarstvo da dijeli svoje pare

Direktor organizacije ADP Zid Igor Milošević smatra da bi komplikovanje raspodjele sredstava obesmislilo cijeli proces, umjesto da se sve radi sa jedne adrese
321 pregleda 1 komentar(a)
NVO, Goran Đurović, Suzana Pribilović, Foto: Vlada Crne Gore
NVO, Goran Đurović, Suzana Pribilović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.03.2017. 16:09h

Glavni cilj države je da finansira projekte nevladinih organizacija (NVO), za koje procijeni da su od javnog interesa i u skladu sa državnom politikom.

To je na okruglom stolu o izmjenama Zakona o nevladinim organizacijama kazao direktor za organizaciju i nadzor državne uprave u Ministarstvu javne uprave Ivan Šikmanović.

Zato je, tvrdi, njihov plan, prema izmjenama zakona o NVO, da svako ministarstvo u saradnji sa Vladom odredi prioritetne oblasti koje će se finansirati.

“Raspodjelu vrše ministarstva, a u samom procesu odabira projekata biće uključeni nezavisni evaluatori kako bi se obezbijedila nezavisnost prilikom odabira projekta”, kazao je Šikmanović.

Direktor organizacije ADP Zid Igor Milošević smatra da bi komplikovanje raspodjele sredstava obesmislilo cijeli proces, umjesto da se sve radi sa jedne adrese.

“Mi ovdje pokušavamo da rasparčamo 0,2 posto, što je 1,6 miliona na 15-20 adresa, da napravimo 20 komisija, 50 evaluatora i tako dalje, koji će kompletan proces da obesmisle”, kazao je Milošević.

Po predlogu zakona NVO sektoru bi na godišnjem nivou za projekte trebalo da ide 0,2 procenta državnog budžeta.

Predstavnik kancelarije TACSO u Crnoj Gori Goran Đurović, koja je sa Ministarstvom javne uprave organizovala okrugli sto, kazao je da dok Hrvatska civilnom sektoru na godišnjem nivou dodijeli više od 100 miliona eura, nevladine organizacije u Crnoj Gori dobijaju neuporedivo manje. Zato u civilnom sektoru vide priliku da se za projekte izdvaja više novca:

“Vlada će birati da li će se prikloniti najboljim praksama ili onim praksama koje ne možemo nazvati dobrim.”

Bonus video: