Vujanović: Da li je budućnost međunarodnih odnosa u moći i interesu?

Predsjednik Crne Gore, FIlip Vujanović, učestvuje danas na 5. Globalnom Forumu u Bakuu
78 pregleda 9 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2017. 11:42h

Crna Gora trajno je opredijeljena za afirmaciju univerzalnih vrijednosti a politika dobrosusjedskih odnosa, saradnje u regionu, suživota različitih i razlika, osnov je skladnih odnosa i razvoja, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On učestvuje na 5. Globalnom Forumu u Bakuu i obratio se danas na predsjedničkom Panelu.

Prema riječima Vujanovića, odnos prema budućnosti međunarodnih odnosa mora biti zasnovan na iskustvima prošlosti i objektivnoj slici sadašnjosti, kao i znanjima naučnih i političkih institucija širom planete.

"Danas, više nego ikada u prošlosti, ljudi imaju pristup znanju, materijalnim dobrima i servisima kako bi obezbijedili duži, ugodniji i sadržajniji život. Ovakav pristup je rezultat napretka nauke i novih tehnologija posebno u oblasti komunikacija", kazao je Vujanović.

Kako je naveo, istovremeno se povećavaju i globalni izazovi koji zahtijevaju odlučno i zajedničko djelovanje.

"Klimatske promjene, prirodne ili izazvane od ljudi, izazovi su i prijetnje čovječanstvu i traže kordinirane i sveobuhvatne aktivnosti kako u okviru UN tako i od svih država međunarodne zajednice", naveo je Vujanović.

Kao odgovor na ove izazove, dodao je, potpisan je Pariski sporazum i usvojena Agenda održivog razvoja do 2030. godine kojom su UN utvrdile 17 univerzalnih ciljeva sa jasnom obavezom članica da obezbijede njihovo sprovođenje.

"Nedovoljan ekonomski rast, pa i recesija, znače rizik ekonomskog nacinalizma i plodno tlo za politički populizam. Samo ekonomska povezanost i saradnja obezbjeđuju pojedinačni i ukupni razvoj", naveo je Vujanović.

Zato, poručio je on, regionalne i globalne ekonomske i finansijske inicijative i organizacije dobijaju na značaju i treba ih maksimalno afirmisati.

"Čovječanstvo je suočeno sa terorizmom koji zloupotrebom vjerskih osjećanja brutalno odnosi živote nevinih ljudi. Ratovi i siromaštvo doveli su do masovnih migracija sa rizikom ozbiljnih demokratskih i razvojnih posledica", rekao je Vujanović.

On je pitao kako na ove globalne izazove odgovoriti.

"Da li je budućnost međunarodnih odnosa u moći i interesu, što je centralna upitanost ovog globalnog foruma. Svakako jeste u moći u koliko se moć shvati kroz snagu dijaloga, tolerancije i dogovora. Moć ka sporazumu i suživotu mora da bude budućnost međunarodnih odnosa", pitao je Vujanović.

Budućnost tih odnosa, smatra on, jeste u interesu ako on afirmiše vrijednosti čovjeka, vrijednosti naroda, vrijednosti suverenih država i njihove potrebe saradnje i međusobnog uvažavanja.

"Samo ovako shvaćena moć i interes obezbjeđuju mir i razvoj. Takođe, sprečavaju da se suočimo sa destruktivnim posledicama drugačijeg shvaćanja moći i interesa na koje nas istorija trajno podsjeća", kazao je Vujanović.

On je dodao da je Crna Gora trajno opredijeljena za afirmaciju ovih univerzalnih vrijednosti.

"Politika dobrosusjedskih odnosa, saradnje u regionu suživota različitih i razlika osnov je skladnih odnosa i razvoja. Opredjeljenje Crne Gore ka EU i NATO-u, uz obezbjeđenje i očuvanje državne prepoznatljivosti, iskazuje potrebu Crne Gore da doprinese i integracionim vrijednostima. Upravo po modelu saradnje u očuvanju i afirmaciji opšteg dobra", poručio je Vujanović.

Bonus video: