TO Herceg Novi: Primorani smo da otkazjemo programe i manifestacije

Tvrde da je zbog "vještačke blokade" TO u nemogućnosti da otvori 13 turističkih informativnih biroa (TIB) od kojih su dva na Žanjicama i Rosama, i zaposli 38 sezonskih radnika
85 pregleda 0 komentar(a)
Turistička organizacija Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Turistička organizacija Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.03.2017. 17:27h

Turistička prezentacija i ponuda Herceg Novog za predstojeću sezonu dovedena je u pitanje, jer odbornici Skupštine opština (SO) nisu dali saglasnost na Finansijski plan i Program rada Turističke organizacije (TO) Herceg Novi za 2017.godinu, saopšteno je iz te organizacije.

"TO HN je pripremila niz novih aktivnosti koje prate moderne trendove, i osmislila manifestacije i programe u cilju ostvarivanja konkurentnije turističke ponude i repozicioniranja Herceg Novog na turističkoj mapi. Kako na jučerašnjoj sjednici SO nisu usvojeni predloženi dokumenti TO je prinuđena da obustavi planirane aktivnosti, čime je narušen ugled ne samo TO nego i Herceg Novo", navodi se u saopštenju TO Herceg Novi.

Tvrde da je zbog "vještačke blokade" TO u nemogućnosti da otvori 13 turističkih informativnih biroa (TIB) od kojih su dva na Žanjicama i Rosama, i zaposli 38 sezonskih radnika.

"Onemogućeno je otvaranje graničnih punktova. Izdavaoci smještaja moći će da prijave boravak gostiju samo na četiri lokacije, a turisti će ostati uskraćeni za informacije i promo materijal. TO Herceg Novi onemogućeno je i učešće na sajmovima turizma, zajedno sa NTO Crne Gore, koji su neophodni, kako bi se grad promovisao u regionu i šire. Onemogućeni su kontakti sa poslovnim partnerima iz svijeta, zbog čega najviše trpi turistička privreda grada i time cjelokupna zajednica", objašnjava se u saopštenju.

Iz TO poručuju da su prinuđeni da otkažu "Fashion travel" i "Spring music festival" koji su planiran u predsezoni.

"Fashion travel (31.03-03.04), modno putovanje koje agencija "Select" iz Beograda organizuje već 10 godina kao najveći modni događaj u regionu, za 30. izdanje, je odabrala Herceg Novi. Fashion travel osmišljen je kao promocija izabrane destinacije a prisustvuju poznatii iz svijeta mode, filma, književnosti, likovne umjetnosti, biznisa i politike, kao i preko 30 novinara koji bi od aprila do juna promovisali Herceg Novi u 30 regionalno najznačajnijih elektronskih i štampanih medija i portala. Spring music festival (29.04-02.05), nova manifestacija u trajanju od 3 dana uvrštena u kalendar manifestacija za 2017. dovela bi u naš grad najpoznatija imena pop-rock scene iz regiona. Festival je planiran: kao poklon za prvomajske praznike, obilježavanje početka sezone i doprinos kvalitetnijem programu tokom regata koje se odvijaju u istom periodu", navodi se u saopštenju.

"U sklopu Regate "EST 105 Libera 2017" od 28. aprila naša obaveza bila je organizacija kulturno-zabavnog programa sa sajmom organskih proizvoda, gdje bi lokalni proizvođači prezentovali i plasirali svoje proizvode. Neizvjesno je održavanje: Guitar art summer festival, Street art festival, Jazz festival, City games, Trga od knjige, Susret klapa, Strip festival, Big game fishing, Svjetsko prvenstvo u ribolovu, Moto skup, Orjenski đir, i manifestacija koje se organizuju u saradnji sa mjesnim zajednicama".

Tvrde da je "dovedena u pitanje saradnja sa NTO povodom prihvatanja studijskih grupa novinara i turoperatora iz Italije, Mađarske, Srbije i Kraljevine Bahrein, nastavak saradnje sa UNDP, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i lokalnih TO. Odluka odbornika oslikava nebrigu prema gradu, što je suprotno zalaganju TO i zaposlenih koji su tržište počeli osvajati kompletnom brendiranom linijom suvenira, a proizvodnja i plasman su sada zaustavljeni".

"TO Herceg Novi, uprkos jučerašnjoj političkoj odluci, nastavlja sa pronalaženjem načina da se izbori sa ovom situacijom, zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore i NTO CG”, poručuje se u saopštenju.

Bonus video: