"Pitanje sajber bezbjednosti ključni je prioritet saradnje"

“Dukaru je istakao da cijeni intenzivne i temeljne aktivnosti Ministarstva javne uprave kako bi se ukupan sistem zaštitio od sajber napada i ocijenio je da je Crna Gora na pravom putu u spovođenju aktivnosti u cilju kvalitetne zaštite na polju sajber bezbjednosti”, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Sorin Dukaru, Foto: Ministarstvo javne uprave
Suzana Pribilović, Sorin Dukaru, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 14.03.2017. 18:48h

Pitanje sajber bezbjednosti ključni je prioritet saradnje u oblasti informacione bezbjednosti i pružanja stručne pomoći NATO-a, ocijenjeno je tokom razgovora ministarke javne uprave Suzane Pribilović i pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, Sorin Dukarua.

Pribilović i Dukaru razgovarali su danas u Briselu o pitanju sajber bezbjednosti.

“Na sastanku je konstatovano da je pitanje sajber bezbjednostu ključni prioritet kroz uspješnu saradnju u oblasti informacione bezbjednosti i pružanje stručne pomoći NATO-a”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pribilović je navela da je na polju informacione bezbjednosti postignut značajan napredak i da se prvenstveno kroz aktivnosti CIRT tima (Computer Incident Response Team) koji funkcioniše u okviru Ministarstva javne uprave, tokom ove godine očekuje formiranje Savjeta za informacionu bezbjednost, izrada propisa za zaštitu kritične informatičke infrastrukture i izrada nove Strategije informacione bezbjednosti Crne Gore.

“Dukaru je istakao da cijeni intenzivne i temeljne aktivnosti Ministarstva javne uprave kako bi se ukupan sistem zaštitio od sajber napada i ocijenio je da je Crna Gora na pravom putu u spovođenju aktivnosti u cilju kvalitetne zaštite na polju sajber bezbjednosti”, kaže se u saopštenju.

On je, dodaje se, napomenuo da je saradnja sa Crnom Gorom ostvarena i povodom nedavnih DDoS napada na portal Vlade Crne Gore, kao i na cijelu mrežnu infrastrukturu crnogorske Vlade, tokom koje je NATO pružio stručnu pomoć u vidu savjeta i razmatranja najboljih opcija za zaštitu infrastrukture.

“Samim tim je značaj obrazovanja na svim nivoima o sajber bezbjednosti i stručno usavršavanjem službenika, koji rade na poslovima informacione bezbjednosti neophodno u cilju što bolje zaštite”, rekao je Dukaru.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje kroz usavršavanje i obuke službenika, koju putem NATO SPS programa organizuje Ministarstvo javne uprave u saradnji sa NATO školom iz Oberammergau.

Pribilović je danas razgovarala i sa direktorkom SIGMA-e u Briselu, Karen Hil.

Tokom razogovora je saopšteno da je saradnja sa SIGMA-om bila od izuzetnog značaja u pripremi Strategije reforme javne uprave 2016-2020, kao i u samom u procesu implementacije reforme.

Pribilović je zahvalila na podršci SIGME i istakla da je jedan od značajnih izazova za razvoj Crne Gore kreiranje funkcionalne javne uprave, kako na državnom tako i na lokalnom nivou u procesu uspostavljanja efikasne, racionalne i transparentne javne uprave koja je okrenuta ka građaninu.

“Stvorićemo uslove da država postane pravi servis građana sa modernom i kvalitetnom javnom upravom. U periodu implementacije Strategije reforme javne uprave glavni akcenat reforme je na implementaciji usvojenog zakonodavnog okvira i suštinskim promjenama u svakodnevnoj praksi javne uprave”, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, izazov u implementaciji Strategije reforme javne uprave predstavlja donošenje kadrovskih planova na svim nivoima javne uprave, koje će doprinijeti razvoju ljudskih resursa i optimizaciji broja zaposlenih, ali i jačanju kadrovskih kapaciteta u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Hil je navela da će imati punu podršku pri izradi akcionog plana za realizaciju Strategije reforme javne uprave do 2020, kao jednog od tri glavna stuba politike proširenja EU, koji predstavlja opšti cilj reformskih aktivnosti i stvaranje efikasne, servisno opredijeljene javne uprave, kao i nastavku uspješne saradnje, kroz izradu analiza za jačanje odgovornosti, funkcionalnosti i ekonomičnosti administrativnog aparata, posebno službeničkog sistema.

“Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje i zaključeno da bi se implementirale utvrđene mjere reforme javne uprave potrebno je raditi više na indikatorima, jer reforme moraju biti transparentne”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: