Herceg Novi: Opština ostala bez stanova u zgradi solidarnosti u Meljinama?

Odbornica Danijela Đurović (SNP) je ustvrdila da je dobra namjera koju je SO iskazala prije 11 godina sada zloupotrijebljena
138 pregleda 0 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.03.2017. 14:32h

Iako je Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) polovinom oktobra prošle godine počeo u Meljinama izgradnju zgrade solidarnosti, odbornici SO Herceg Novi tek danas je trebalo da donesu odluku o prenosu prava na gradsko građevinsko zemljištu u Meljinama CFSSI–iju.

Direktorica Direkcije za imovinu i zastupanje Tamara Jauković je podsjetila da je skupštinskom odlukom iz 2006. godine, parcela u Meljinama površine 875 kvadrata ustupljena Opštinskom sindikalnom povjereništvu sa kojim je predsjednik Opštine sklopio ugovor koji je podrazumijevao i oslobađanje naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Opština je zauzvrat trebalo da dobije 20 odsto izgrađenog prostora za zaposlene u lokalnoj upravi.

"Nakon sprovednog ugovora, Opštinsko sindikalno povjereništvo Saveza samostalnih sindikata u avgustu 2007. godine bez saglasnosti opštine, sklapa ugovor sa Sindikalnim fondom za solidarnu stambenu izgradnju o prenosu prava na nepokretnostima", navela je Jauković.

Ona je ocijenila da je novi ugovor nepovoljan za Opštinu, jer neće, kao što je bilo ranije dogovoreno dobiti 20 odsto stambenog prostora, već će moći da ga kupi pod istim uslovima koji važe za zapslene iz kolektiva sa teritorije opštine.

Odbornica Danijela Đurović (SNP) je ustvrdila da je dobra namjera koju je SO iskazala prije 11 godina sada zloupotrijebljena.

"Naša je obaveza da štitimo interese građana Herceg Novog i da se držimo onoga što je definisano prvom odlukom i zaštitimo imovinu opštine", kazala je Đurović.

Ona je navela da ima informacije, da su stan(ove) u zgradi solidarnosti pored zaposlenih koji nemaju krov nad glavom, kupila i neka lica koja na teritoriji hercegnovske opštine već imaju dva, čak i tri stambena prostora.

Jauković je upozorila da je gradnja objekta pri kraju, i da bi zato trebalo sa CFSSI postići sporazum kako se ne ušlo u sudski postupak, koji bi stopirao izgranju stanova. Tim prije jer su mnogi već postigli neki dogovor preko svojih sindikalnih organizacija o kupovini stana. Savka Gojšina (DPS) je navela da je troje u hercegnovskom Domu zdravlja, koji su ispunili uslove, već podiglo kredit za kupovinu stana u Meljinama.

Odbornik Izbora Željko Vavić je pitao koji organi su bili dužni da prate realizaciju ovog ugovora, jer je sada SO dovedena pred svršen čin.

"Imamo mogućnost da blokiramo taj projekat čime nećemo zaštiti ni svoje ni tuđe interse na pravni način. Mislim da je jedan od način da napravi predlog sporazuma koji bi se uputio Fondu za stambenu solidarnu izgradnju", predložio je poredsjednik SO Andrija Radman (DPS).

Zbog, kako je rečeno delikatnosti situacije, odlučeno je da se donošenje zaključaka odgode za nastavak sjednice koja će biti održana sjutra.

U Meljinama se gradi 25 stanova

U Meljinama će biti izgrađeno 25 stanova - 12 jednosobnih, 12 dvosobnih i jedna garsonjera. Objekat sadrži i sedam garaža i 14 nestambenih prostora-podrume, odnosno ostave. Ukupna vrijednost projekta kreće se oko million eura, saopštili su iz CFSSI objašnjavajući da ta vrijednost obuhvata troškove izvođenja radova, troškove projektovanja, nadzora, priključke na infrastrukturu, tehnički pregled objekta, dobijanje upotrebne dozvole .Cijena stana biće 850 eura po metru kvadratnom.

Prema Ugovoru o gradnji, rok za završetak gradnje zgrade u Meljinama je kraj oktobra 2017. godine.

Bonus video: